Млечна салата от печени тиквички
Аз съм от домакините, които Господ щедро надарил с мързел, с мързел и което е още по-зле, с голяма уста, дето да не можеш да я надприказваш. Та във връзка с мързела, да ви споделя, как тази "полезна" черта от характера ме научи да правя млечна салата от тиквички без да ги пържа. И сега като голяма всезнайка ще изтъкна предимствата на тази салата пред тази с пържени тиквета:
- приготвя се сама в печката, а не се налага да се "готвите" заедно с нея до котлона
Печене - около 50-60 минути
Продукти
1.5 кг тиквички
изцедено кисело мляко, ако нямате време за цедене, можете да използвате високомаслените кисели млека от 4.5%сол,
копър,
чесън
Ето и как я правя. Режа тиквичките по следния високотехнологичен модел.
Поливам с много малко мазнина само отгоре, ако искате да сложите много мазнина, може да излеете и половин литър олио, но тогава ще започнат да се пържат в мазнината, зависи вие какво искате. Аз ги правя по-скоро запечени.
Пека ги в предварително загрята на 250 градуса фурна. Пека отгоре и долу едновременно. Не слагам сол. Много е важно да не осолявате тиквичката, защото ще си пусне много вода и ще започне да се вари в мазнината. След като се изпече накланяйм тавата, за да се отцеди и малкото количество мазнина и за по-красиво, редя в купа ред тиквички, ред млечен сос.
Коментари
Публикуване на коментар