Чийзкейк без печене
Непокътната версия на студен чийзкейк с домашно сладко от вишнап |
2 пакетчета бисквити "Роден край" (предпочитам тези с млякото)
125 г масло
1 голяма заквасена сметана
200 - 250 г извара или 2 пак. крема сирене (по възможност безсолно), а също така може да се използва и сирене Филаделфия
2 с. л. захар
домашно сладко
Лятната силно изстудена версия на сладкиша със сладко от вишнап |
наличностите в хладилника, към вкусовете и предпочитанията на домашните любимци.
Моите наличности показаха - 2 пакета бисквити, които безмилостно пуснах в робота, за да станат на прах. Може да ги натрошите и с чук за пържоли. Слагате по няколко бисквити в плик и ги натрошавате. А може и с ръце. Смесих бисквитите с разтопеното краве масло и притиснах сместа плътно към дъното на формата за торта. В нашето семейство се харесва подложка от бисквитена смес с дебелина около 1-1.5 см. Оставих в хладилника и продължих към следващата стъпка.
В купа смесих 1 кофичка голяма заквасена сметана с извара и 2 с. л. захар. Обикновено използвам сметаната на Данон, но този път пробвах с тази на Бор Чвор, която също се оказа много добра. Имах домашно приготвена извара, която приготвих благодарение на бялата течност, която приятелите от Натурално-Прясно-мляко Доставено-до-дома ми доставят ежеседмично. Изварата, която използвах беше приготвена от 2 литра прясно мляко, ако решите да си я приготвяте сами. А ако я купувате достатъчно е половин пакетче, аз лично харесвам тази на Пършевица от 500 г.
Разбърквам продуктите с ръка, докато се разбият всички бучки. Преди време бях решила, че това упражнение мога да си го спестя, като разбия с пасатор, но се оказа голяма грешка, която не ви препоръчвам да повтаряте, защото сместа се втечнява и ще получите един разливащ се сладкиш.
След като получите хомогенна смес, разстилате я равномерно върху бисквитения блат и отново връщате в хладилника да се постегне. През това време имате възможност да проверите какво сладко ви се намира в мазето, ако Господ ви е дарил с пълно мазе, като моето. Най-прекрасна комбинация, като че ли се получава от сладката, които имат леко кисел вкус като например сладката от вишнап, сини сливи, боровинки, къпини.
Любимото вкъщи е това от вишнап. Ако го приготвите вечерта преди лягане, вероятността да остане непокътнат до сутринта може би е най-голяма, освен ако нямате гладни сомнамбули у дома. Сладкишът се приготвя за не повече от 30 минути, а се изяжда почти за същото време, зависи колко гости сте поканили :). Най-добре е поне първият път да си го изядете сами, под претекст, че може и да не стане сполучлив :)
А същият този сладкиш може да се направи и в чаша. Много по-лесно се сервира и другият плюс е, че всеки може да избере топинга на десерта си. Този на снимката е от сладко от малини.
Разпределение на десерта в чашите направих по следния начин:
60 г от бисквитения блат
80-90 г от крема
За сладкото оставям на вас.
А ето и как да си направите по това време от годината сладко от малини.
Аз имах замразени. Продават се в Лидъл и можете да си вземете от техните. Страхотни са, не са на трохи.
250 г малини
250 г захар.
Кипват се на котлона, докато захарта се разтопи и заври. Веднага се изключва и се дръпва настрани, за да се охлади. След като се охлади, се кипва отново. Пак така само да заври.
Охлажда се и се прави още един трети път, като се добавя и щипка лимонтозу, за да не се озахари.
Това е.
Чашките се прибират в хладилника, наредени с бисквитения блат и крема, а сладкото сложете непосредствено преди сервиране.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар