Сладкиш "Жадни вишни"
Продукти за блата
3 яйца
2/3 ч. захар
1 брашно
½ ч. л. сода бикарбонат
½ к. л. лимонена киселина
1 ванилия
масло, колкото кибритена кутийка
За вишните
20-30 бр. вишни
2-3 с. л. захар
Вишните почиствам от костилките и засипвам с 2-3 с.л. захар.
Докато плодовете престояват, започвам подготовката на блата. Разделям жълтъците
от белтъците в две отделни купи и разбивам първо белтъците с половината от
захарата на сняг или докато се втърди сместа, така че като обърнете купата
надолу, сместа да не пада. След това разбивам жълтъците с останалата част от
захарта. След което добавям маслото (при липса на масло може да се замени с
маргарин или 1/3 к. ч. олио). В малко вода ( 1 с. л. например) разтварям содата
и лимонената киселина. Ако имате бакпулвер можете да използвате половин
пакетче. Добавям към сместа с жълтъци и продължавам да разбивам. Последно
добавям ванилията и брашното. Когато и втората смес е готова с помощта на
лъжица смесвам двете смеси в една купа. В тавичка с хартия за печене изсипвам
почти цялата смес, като заделям около една чаена чаша. Мятам тавичката в предварително
загрята фурна и се заемам с вишните. Нареждам ги върху решетъчна лъжица, за да
се отцеди максимално отделения от плодовете сок.
И така везната наклони в посока към сиропчето. Сиропирах го още топъл със студения сироп. След което поръсих с пудра захар. Оказа се добра комбинация от сладко и кисело. Лек и приятен сладкиш. След като „критиците” се прибраха хапнаха по 2 мини парченца, вечеряха и отново затвърдиха със сладкишче. Естествено не остана и троха, но пък вишни все още има, така че предстои дубъл ;)
През това време сладкиша е
започнал да се надига и да прави много лека коричка отгоре без да придобива
цвят и да се запича. Тогава е моментът за нареждането на вишните. Изваждам
тавата, нареждам вишните и изсипвам останалата част от сместа за блата върху
плодовете. Връщам за допичане. Проверявам с клечка за зъби дали се е изпекъл
достатъчно и изключвам фурната. Приблизително около 30-40 минути е цялото
печене. Оставям сладкиша в горещата фурна, но при отворена врата и започвам да
се чудя... аджеба.... тоз сок от вишните, да влезе ли в едно свежо коктейлче с
тоник?! Или пък да го използвам за сиропиране на сладкиша. Ами не е лесна
работа да си зодия „кантар”. Затова и двете дядо попе. Единият пъть ши бъдИ със
сиропиране, а другию пъть ши бъди с вирнати крака горе връз столчето и висока
чашка със сламка към чинийката с парченцето.И така везната наклони в посока към сиропчето. Сиропирах го още топъл със студения сироп. След което поръсих с пудра захар. Оказа се добра комбинация от сладко и кисело. Лек и приятен сладкиш. След като „критиците” се прибраха хапнаха по 2 мини парченца, вечеряха и отново затвърдиха със сладкишче. Естествено не остана и троха, но пък вишни все още има, така че предстои дубъл ;)
И така везната наклони в посока към сиропчето. Сиропирах го
още топъл със студения сироп. След което поръсих с пудра захар. Оказа се добра
комбинация от сладко и кисело. Лек и приятен сладкиш. След като „критиците” се
прибраха хапнаха по 2 мини парченца, вечеряха и отново затвърдиха със сладкишче.
Естествено не остана и троха, но пък вишни все още има, така че предстои дубъл
;)
Коментари
Публикуване на коментар