Баница с кисело зеле


Ето че дойде време и за баницата с кисело зеле. Признавам си, че за първи път опитах баница с кисело зеле, когато се омъжих. Свекърва ми, която така умее да готви, че е опасно при нея да ядеш с пръсти, за да не останеш с отхапани такива, докато вкусваш от гозбите й. Та ето как тази вече възрастна дама ме научи да приготвям баница с кисело зеле.

Продукти

1 кг кисело зеле
1 пакет кори за баница
олио

Продуктите са само три, което прави рецептата много простичка и лесно изпълнима. В същото време е постна и прекрасно се вписва в менюто за Бъдни вечер. Ще покажа в снимки самото приготвяне.
1. Задушавам накълцаното кисело зеле с малко водичка, докато поомекне.
2. Използвах пакет кори от 500 г. Вземам първата кора и правя подгъв от 10 см.
3. Намазвам  с 1 с.л. олио подгънатото място, където ще сложа плънката и "избърсвам" лъжицата в останалата част от листа.
4. Разпределям равномерно по дължината зелето. Една препълнена супена лъжица не ми е достатъчна и използвам около 2. Не прекалявайте с плънката, особено пък ако зелето е прекалено солено.
5. Завивам на рулце.
6. Навивам рулцето като охлювче и го поставям в средата на намазаната с олио тава.
7. Нареждам и останалите листи по този начин, като редя от центъра към стените на тавата.
8. Поливам с 2-3 с.л. баницата, като гледам да има равномерно навсякъде и пека.
9. Пека около 1 час на 150 градуса.

Да ви е сладко :)





 

Коментари

Популярни публикации