Тиквено-орехови меденки

Това се случи, когато рецептата за Меденките на Ети се сблъска с килограм прясно настъргана тиква и обилно количество орехчета от село.
Като дете обожавах ароматните меденки обвити в шоколадова глазура. Все още пазя ярък спомен от онези далечни години, когато вкъщи си деляхме по равно сладките удоволствия, които не достигаха за всички. И така веднъж с една меденка, ако си ги спомняте бяха разделени на две равни части, като едната беше покрита с шоколад, а другата не. Нашата братовчедка ни беше на гости и най-неочаквано за всички се отказа от своята меденка. Ами сега?! Явно, че ще трябва да си я делнем със систъра. Ами речено, сторено. Сестра ми, която е била на не повече от 5-6 години предложи да я разделим по следния начин - тъмната (шоколадовата) половина на едната, а другата на другата. И веднага предложи да си вземе по-тъмната :)))) От тогава меденките не са това, което бяха. Предлагат се в магазините, но не са същите.
И тъй като не мога да възродя същия вкус, то поне избирам по-малкото зло - приготвяме си ги у дома, защото поне едно е сигурно, че знаем какво точно НЯМА в тях. А именно - няма "Е"-та, консерванти, оцветители, разкрасители, отровители и други такива и-тели.
Преди години моя колежка сподели рецептата си за меденки, която се оказа много сполучлива. Могат да се ядат като курабийки, защото се втърдяват, но може да се слепят с домашно сладко и да станат мекички, а могат да се затворят в кутия с разрязана на две ябълка, за да овлажнеят и да не са корави.
Е, този път пропуснах коледните меденки, не защото не исках да ги правя, а точно обратното. Исках меденки, но имах тиква, която трябваше да употребя, а честно казано времето нямаше да стигне за всичко, затова Великият Комбинатор в мен създаде следното сладко изкушение. Имаше за всички. Харесаха се. Ще се повторят, вероятно с ябълки или в шоколадов вариант с какао.

Продукти:
1 кг настъргана тиква
2 яйца
2 белтъка (останали от други кулинарни вдъхновения, които допринесоха за мекия и пухкав вид)
1 к.ч. мед
1 ч.ч. захар - аз използвах бяла в този случай
2 ч.ч. брашно
1 к.ч. пълнозърнесто брашно от лимец - прибавих го за разкош, но спокойно може да се пропусне и да се замени с друго любимо
1 ч.л. сода
1 к.ч. олио
40 г кокосово масло
40 г какаово масло - последните две могат да се заменят с обикновено олио
2 к.ч. ситно смлени орехчета
1 ч.л. канела
По избор могат да се добавят и боровинки или стафидки.
С това количество захар и мед не стават прекалено сладки, може да се добави по преценка допълнително.

Разбивам яйцата със захарта, добавям меда, олиото и разтопеното какаово и кокосово масло. Прибавям и тиквата. Добавям орехите, канелата и започвам да сгъстявам сместа с брашното и пресятата в него сода. Честно казано действах на око с брашното и се опитах да докарам смес, която да е малко по-гъста от кексовата смес, но да може да се бърка с лъжицата и да се сипва съответно без да се разлива като супа. Затова и добавих лимецовото брашно, за да досгъстя сместа. Готовата смес може да се пече върху силиконово килимче или върху хартия за печене. Изпробвах и двата варианта, защото имаше достатъчно количество за тестове. Леко се издуват, не се разтичат прекалено. В последаната част от сместа, добавих шепа стафиди и боровинки.
Тъй като изпекох достатъчно, мога да кажа, че и остават мекички и след два дни. За повече не знам :) просто свършиха.
 






Коментари

Популярни публикации