Чалъми или едни по-различни печени чушки



Нено е смирен човек, черен като арапин и вдовец. Свил се в сиромашията си като пашкул и все надолу гледа, ама Лъжлив Съби, леле, мале, чудото му го няма на три часа път оттука! Ако дяволите на оня свят се управляват от тричленна комисия, както е по нас, кога умре - той ще им бъде председател.гледаш го - една стиска човек и едното му рамо криво, ама очите му святкат като на котка в пещ и уж тебе гледа, а зад тебе вижда. И все се подсмива сякаш. Ей тъй, както си изтърсва лулата и си приказвате, ще те метне с някоя лъжа, че да се чудиш и маеш отгде ти е дошло! Затова му думат Лъжлив Съби. А пък прякор да измисля на някого - ще прилепне като лъжица в масло, та и с ръки-сапун да го триеш, не можеш го изчисти.
Чудомир, "Косачи"


Преди има няма 8-9 години се запознах с това вегетарианско ястие на един неделен обяд в свекърва ми. Е, тогава яденето си нямаше име и си беше просто "онова с печените чушки", но пък беше наистина вкусно. И тук и сега е моментът да си призная, че поне за две неща съм много благодарна на своята свекърва. Първото е, че е отгледала такъв прекрасен левент, който имах късмета по-късно да нарека свой съпруг. А второто е, че покрай нейните прекрасни гозби и приятната задача по дегустирането им, се сдобих с късмета да се понауча и аз на някоя и друга вкусотийка.
Та ето как яденето се сдоби с име, "та и с ръки-сапун да го триеш, не можеш го изчисти". Кръстено е и друга нЕма. Големият ни син Богдан беше достигнал зрялата възраст от цели три годинки и на един такъв неделен обяд, баба му Надка сервира въпросните чушки. Хапва си нашият наследник и започва да прави едни възхитителни физиономии, притваря очи от удоволствие и с едно "Хммм!", като че ли е участник в реклама на най-вкусната порция заявява "Вкусноо!". Баба му едва не се задави от смях и като си възвърна дар словото рече: "Чалъми!", последвано от следната история. Преди време съпругът ми по абсолютно същия начин възхвалявал гозбите й и в някакъв момент, на свекър ми, лека му пръст на човека, му писнало всеки път да слуша

хвалебствията по адрес на готварските умения на съпругата си и рекъл с пренебрежение: "Чалъми!". И ето как нашият Богдан реши, че ястието, което са му сервирали се казва "Чалъми". От тогава "Чалъми" е нарицателно за тази чудесна постна гозба.


Приготвя се много лесно, когато имате под ръка буркан с печени чушки. Един буркан е достатъчен за 4 порции, което според размера на чушките може да означава 8-10 броя. Ако чушките са солени, не е необходимо допълнително сол. На дъното на тавата, в която ще печете се сипва малко олио и се редят чушките плътно една до друга. Чушките не трябва да плуват в мазнината. Идеята е леко да се запържат в мазнинката и да променят вкуса си. В загрята фурна печете първо от едната страна, после обръщате и от другата.Докато тече упражнението по запичането на чушките можете да пристъпите към втората част. В купа счупвате 8-10 яйца. Аз лично гледам да има по 1 яйце на 1 брой чушка. Натрошавате сирене, толкова колкото прецените, че ще ви е по вкуса. Ако сиренето е безсолно посолете сместа. Добавяте една препълнена супена лъжица кисело мляко, една равна лъжица брашно и щипка сода бикарбонат. След като се запекат чушките изливате яйчената смес в тавата и допичате ястието.
Много е приятно както топло така и студено. Комбинацията от Чалъми, топъл хляб, чаша айран и свежа салата е достатъчно засищаща и в същото време лека.








Ето и есенният вариант на салатката ни: 
цвекло
карфиол
настърган морков
сурова чушка - за предпочитане по една жълта, червена, зелена
пресни листа целина
лимон
балсамико
сол
зехтин
препечен сусам


Как процедирам с цвеклото. Вземам една голяма глава, обелвам я и я нарязвам в желаната форма. Посолявам и овкусявам с лимон. Затварям в стъклен буркан и оставям в хладилника. В следващите няколко дни използвам като добавка към салатките. През тези 2-3 дни цвеклото леко омеква и става някак като мариновано.
Всичко друго нарязвам. Сусамът препичам в сух тиган. Затоплям тигана и наръсвам семките. Те започват да отделят приятен аромат и трябва много да се внимава да не прегорят. За минута-две и е готов изпечен. Ами това е! Да ви е сладко и благо на душата! 











Коментари

Популярни публикации