Полезни съвети за поддържането на кваса. Какво е оптималното количество квас, което да поддържаме?
Тия дни имам идея да събера отговорите на няколко често срещани въпроса и да ги публикувам тук за улеснение на тези, които имат нужда от информация.
Много често се питаме един друг:
Хей, остана ми много квас, кажете какво да го правя?И се започват едни хиляди варианти, които изискват вкарването на кваса отново в обем храна, а тя пък на свой ред трябва и да се изяде. И започваме да се въртим в един кръг, за да не се хвърли кваса, да направим палачинки, катми, мекици, гризини, сладкиши... и после пък трябва и тях да наместим в диетата, а той ластика на гащите не е безкраен и уйде конЯ у рЯката. В един момент осъзнаваш, че само чорапите ти стават.
Та днес ще започна с това, как да определим, какво количество квас да поддържаме, когато не месим ежедневно. А утре живот и здраве ще споделя и моят вариант на "оползотворяване" на кваса, в случаите в които доброто планиране не е било достатъчно.
Добро планиране
И така нека да си отговорим на следните въпроси:1/ Колко хляба изяждаме седмично?
2/ Колко пъти седмично имаме възможност да месим?
След като си отговорим на тези въпроси, лесно ще изчислим, колко квас ни е нужен за седмицата и в кои дни ще ни трябва да е готов за замесване.
Колко грама квас да подхранвам
Тъкмо ме нахраниха :) |
Средно изяждаме по 2 хляба на седмица. Бих могла да меся два пъти в седмицата, но когато нямам такава възможност изберам вариант да меся веднъж в седмицата и да съхранявам хляба подходящо.
- В петък правя подготовка. Вечерта захранвам кваса, правя автолиза на тестото и го прибирам в хладилника за през нощта, а на сутринта това ще ми гарантира невероятно бързо измесване.
- Месене в събота сутрин. Разтягания на тестото. И според възможностите - студено първо втасване в хладилник или втори вариант - топло първо втасване на стайна, оформяне и прибиране в хладилник.
- Печене в неделя.
Определих, че ще меся веднъж в седмицата по два хляба. Чудесно! Да видим в рецептата за хляб, колко грама квас ще са ми нужни за два хляба. Ето я и моята рецепта.
- 120 г квас
- 600 г брашно
- 450-470 г вода в зависимост от брашното, което ще използвам, понякога доливам вода на финала
- 12 г сол
Топло или студено
Мина един час, откакто ми дадоха храна |
Сега искам да реша дали ще прибирам кваса в хладилник или ще го държа на стайна температура. Питате се дали има някакво значение? Да, има.
- ХЛАДИЛНИК
- СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА
Тумбачето ми е пълно вече два часа |
С две думи. Има ли значение за кваса, дали ще е на топло или на студено? Амчи къ да няма. Има разбира се. Аз например обичам да вирея на топло и ако ме пратят на студено, жизнените ми функции замирам, приспива ми се, понякога ми се отразява и на характера :) - ставам кисела и недружелюбна. Да ви кажа, езикът ми се разделя на две, челюстта ми се откача и знаете... жени! Всички сме от едно семейство 🐍
Та и със семействата добри бактерии, които живеят в кваса е същото. Ако го държим на топло ще си отгледаме едни млечно-кисели бактерии с характерен сладникаво благ вкус, а ако го приберем на студено, ще си имаме други бактерийки, които макар и да храним често, ще имат една идея по-изразен кисел вкус.
Тоест зависи не само от това, какъв е ритъмът на нашето семейство, но и от това какъв вкус искаме да придадем на хляба си. Не случайно когато правим сладки теста за козунаци, бриоши, питки - храним кваса само на стайна температура през 4 часов интервал от време. За да елиминираме киселиността в Кваско.
И какво избирам аз? Ще храня кваса си на стайна температура. Ще го храня сутрин и вечер, за да минимизирам количеството киселина в него, защото харесвам типичния вкус на квасения хляб, но не и прекаления кисел вкус в хляба.
Два часа след като ме нахраниха, започвам да се разливам от кеф |
Пропорции за хранене
Ето го и моето бурканче.
Вече избрах за себе си - хранене два пъти дневно. Сутрин го захранвам и вечер отново. Тоест приблизително през 12-часов интервал от време. Това в много идеалния случай. Понякога ще са 8, друг път 14 часа.
Използвам пропорции 1:2. Тоест една част от кваса, захранвам с две части брашно. Ще дам пример по-долу. Защо точно 1:2?
Основната причина е температурата на околната среда. Колкото по-топло е навън, толкова по-бързо кваса изяжда "храната" си, достига пика си и започва да пада. Когато изяде храната си и не бъде нахранен, той става кисел точно като едно бебе, на което му е отказано да бъде нахранено, когато е гладно. Е, квасът не реве, но настроението така му се вкисва, че започва да му личи и на вид и на аромат.
Ние не искаме кисел квас и понеже не искаме да влияем на температурата и да го прибираме в хладилник, затова му даваме двойно повече храничка, тоест двойно повече брашно, за да не огладнее, докато ние се приберем да го нахраним.
И така. Ако сутрин пиете кафенце, то заедно с вашата порция кафе, забъркайте и закуската на Кваско.
А тя е следната:
5 грама от кваса
10 грама брашно
7 грама вода.
Алоууу, другарката? Ше месим ли, к'о стана? |
Ако няма да месим, другаркеЙ, давай нова манджа, че почва да ми стърже на корема |
И сега питате се, как с тези 20 г квас ще замесите в събота сутрин?
Цяла седмица от тези 20 г сте вземали по една малка чаена лъжичка (5 г квас), а в петък ще нахраните цялото количество от 20 г по следния начин, посочен в табличката.
количество в грамове
|
събота
|
неделя
|
понеделник
|
вторник
|
сряда
|
четвъртък
|
петък сутрин
|
петък
вечер
|
квас
|
5
|
5
|
5
|
5
|
5
|
5
|
10
|
30
|
брашно
|
10
|
10
|
10
|
10
|
10
|
10
|
20
|
60
|
вода
|
7
|
7
|
7
|
7
|
7
|
7
|
14
|
42
|
общо
|
22
|
22
|
22
|
22
|
22
|
22
|
44
|
132
|
При 10 г брашно и 7 г вода, хидратацията на кваса е 70%. Вие можете да поддържате и друга хидратация. Имате свобода на избора.
Внимание: Преди да решите каква хидратация ще поддържате, имайте предвид, че по-голямото количество вода, ускорява процеса и кваса по-бързо достига пика си, а по-малкото количество вода, забавя и леко "приспива" полезните бактерийки. Те започват да се хранят една идея по-бавничко.
Много интересна и полезна информация.Имам едно въпросче:При поддържане на кваса буркана затваря ли се с капачката плътно?Благодаря предварително!
ОтговорИзтриване