Домашен пастет

Едно време моята баба работеше в месокомбината в Русе. Ех, вкусни времена бяха. И луканката, и амбарицата, и пастета, и Русенското варено... няма какво да ви убеждавам във вкусовите качества на продукцията от едно време. Цял народ се хранеше без Е-та, без консервЕта, боички и какво ли още не. Та отядохме си като деца на колбаси, но пусто пак му се дояжда на човечеца. И като висна пред витрината на кварталните Хали и като се почне едно чудене. Яде ми се кренвирш, ама не ми се купува. А и децата се одрискаха от последното ядене на такива... Яде ми се пастърма, но последната имаше странен вкус, от който ти изтръпваше езика. Яде ми се още какво ли не, но няма да си купя!
Поради тази причина започнахме да си приготвяме домашна пастърма и с нея да заместваме колбасите. А от доста време се замислях за това да си направим домашен пастет. Знам, че моя позната си прави от години, но така и не стигнах до там да я питам за рецепта. Тези дни видях рецептата на Ани Шакарян от "Вкуснотека" за домашен пастет и отново се подсетих. Казах си, че непременно ще си направя този път. Естествено се наложи да се съобразя с вкусовите предпочитания на домашните ми любимци и затова не я спазих с точност и пропуснах сметаната, намалих количеството черен пипер, но това важи за всеки, който готви за любими хора

Ето и продуктите, които използвах

400 г пилешки дробчета - почистени
200 г пилешки гърди- имах си домашно пилешко месо
1 голям морков
1 шепа нарязана и замразена чушка
1 дафинов лист
3 зърна черен пипер
половин стрък праз лук
2 скилидки чесън
бучка масло

1/4 ч.л. индийско орехче
1 с.л. сол

Първо сложих пилешкото да се свари. Обрах отделената пяна и сложих дробчетата. Повторих процедурата с пяната. Добавих моркова, праза, чесъна, чушките, черния пипер, дафиновия лист и солта. Сложих ги да се варят на най-ниската степен на котлона и изключих, когато и последният морков беше омекнал. Отне ми близо час.
Още горещи, прецедих и сложих в кухненски робот всичко. Не можах да открия парченцето дафинов лист, а зърната черен пипер бяха омекнали и ги оставих в сместа. Добавих маслото, индийското орехче, част от бульона и блендирах. Може би трябваше да добавя бульона на части, но тъй като не го направих, то леко ми се вижда рядка сместа. Но вкусът й е наистина добър.От това количество излезе един стъклен буркан от 800 мл и това, което виждате в купичката. Мисля, че половин доза ще ни е напълно достатъчна за следващия път.

Ето и рецептата на Ани, за което много й благодаря. Пропуснах сметаната, защото вкъщи просто не сме фенове на този тип продукти.



Коментари

Популярни публикации