Класическо тесто с квас





Ето и една класическа рецепта за тесто с квас. С тестото приготвено по този начин може да се изпече хляб, да се направят пици, да се разточат до гюзлеми и да се напълнят с всякакъв род вкусотии, не само с масло и сирене, могат да се приготвят пърленки на оребрен тиган или скара и т.н.

Продукти
1 топка квас с големина на орех
600 мл вода
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица олио (може да се замени със зехтин)

Стъпка 1
Топчето квас се разтваря в част от водата, добавя се сол, захар, олио и част от брашното да стане на кашичка. Може да престои малко, около 30 минути. 

Стъпка 2
После добавям останалата част от течността и започвам да бъркам с дървена лъжица, просто защото ми е удобна, а не от някакви други съображения и така досипвам брашно, докато започне да се отделя от стените на съда.
Сега тук има вариант за тези, които се затрудняват да месят или просто не им достига време. Сгъстете тестото и бъркайте с лъжицата като загребвате от дъното на съда към повърхността, за да наситите с кислород тестото. Ще видите, че започва сместа да се издува и да прави балони, все едно надувате дъвка. Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете да втаса. Ако няма да го използвате същият ден, го поставете в хладилник, където може да го съхранявате още 2 -3 дни. 

Това е класическата рецепта за самото тесто. А ето и няколко съвета за употребата му.

Стъпка 3
Когато сместта удвои обема си е готова за измесване с брашно и оформяне на питка, хляба, франзелата. Поставяте в съда за печене, наръсете с брашно дъното на съда и оформете тестото във варианта, в който искате да изглежда. След което оставете да втаса отново. 

Стъпка 4 
Печене. Загрята фурна до 250 градуса. Пече се под капак или фолио, за да може да се надигне тестото, преди да се е запекла горната кора. Когато се надигне и пукне, махаме фолиото, намаляме градусите и печем до готовност.

Стъпка 5
Охлаждане на хляба върху скара. Не се задушава под кърпа.

Коментари

Популярни публикации