Класическо тесто с квас
Ето и една класическа рецепта за тесто с квас. С тестото приготвено по този начин може да се изпече хляб, да се направят пици, да се разточат до гюзлеми и да се напълнят с всякакъв род вкусотии, не само с масло и сирене, могат да се приготвят пърленки на оребрен тиган или скара и т.н.
Продукти
1 топка квас с големина на орех
600 мл вода
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица олио (може да се замени със зехтин)
Стъпка 1
Топчето квас се разтваря в част от водата, добавя се сол, захар, олио и част от брашното да стане на кашичка. Може да престои малко, около 30 минути.
Стъпка 2
После добавям останалата част от течността и започвам да бъркам с дървена лъжица, просто защото ми е удобна, а не от някакви други съображения и така досипвам брашно, докато започне да се отделя от стените на съда.
Това е класическата рецепта за самото тесто. А ето и няколко съвета за употребата му.
Стъпка 3
Когато сместта удвои обема си е готова за измесване с брашно и оформяне на питка, хляба, франзелата. Поставяте в съда за печене, наръсете с брашно дъното на съда и оформете тестото във варианта, в който искате да изглежда. След което оставете да втаса отново.
Стъпка 4
Печене. Загрята фурна до 250 градуса. Пече се под капак или фолио, за да може да се надигне тестото, преди да се е запекла горната кора. Когато се надигне и пукне, махаме фолиото, намаляме градусите и печем до готовност.
Стъпка 5
Охлаждане на хляба върху скара. Не се задушава под кърпа.
Коментари
Публикуване на коментар