Как да си приготвим квас

Тези дни просто ме сърбят ръцете и умирам от желание да разиграя различни рецепти с квас, та не ми остава време да опиша как се прави квас. Сега в паузата, докато бебо спи и чакам да втасат едни козунаци, с квас разбира се, ще се опитам да опиша процедурата.

Активен квас

ПРОДУКТИ
Пълнозърнесто брашно - моят съвет към начинаещите е да започнат с пълнозърнесто ръжено брашно. Квас може да се приготви и с други брашна, но с ръженото просто винаги се получава.
Вода - не използвайте минерална вода, а изворна или направо от чешмата.

ПРИГОТВЯНЕ
В стъклен буркан поставяте равни части вода и брашно. Моят съвет е да започнете с малко количество. Една кафяна чашка вода и още толкова брашно. Разбърквате с лъжица, навсякъде пише дървена, но аз работя с метална, а на всичкото отгоре, дори не я вадя от буркана, за да си спестя непрекъснатото миене.
Аз лично подхранвах моя квас по 3 пъти на ден, като всеки път добавях по една супена лъжица вода/брашно. Много често в рецептите за приготвяне ще срещнете, че от кваса се отделя едно количество ежедневно, което се изхвърля и се заменя с нова порция брашно/вода. Но лично на мен идеята за изхвърлянето не ми е приятна. Имам специално отношение към храната и се старая да не изхвърлям никакви хранителни продукти, доколкото е възможно. Затова просто започнах с един по-голям буркан. От ежедневното подхранване количеството в буркана започна значително да се увеличава, докато в един момент, някъде към 2-3 ден, вече една лъжица брашно не беше достатъчна да нахраня "живинките", които си отглеждах, затова започнах да им отпускам по малко повечко брашънце. И така в края на седмицата вече имах готов активно бълбукащ квас. И още нещо! Имах такова количество, че можех да раздам на целия квартал и пак да ми остане. Трябваше да спра някак това "множене". Вариантите са следните:
  1. Поставяте кваса в хладилник, покривате го със салфетка или тензухче, за да може да диша. Той се храни не само от брашното и водата, но и от кислорода.
  2. Изсушавате го и го съхранявате в стъклен буркан или книжен плик, за предпочитане е да избягвате найлона. Самото изсушаване търпи вариации. Моята баба го е правила на топки, които е размивала във вода. Аз обаче го измесих с пълнозърнесто брашно и го разточих на тънка кора, сложих я върху хартия да съхне и след 10-14 дни се сетих да проверя какво става. Беше изсъхнал прекрасно. Сложих го високо горе върху хладилника в поднос, застлан с хартия, отгоре метнах още една хартия, за да не събира прахоляци. За да ми е по-лесно, да го ползвам за в бъдеще си го натроших на ситно. Така установих, че по-лесно се разтваря, отколкото ако е на топче. Ако не ви се точи, можете да разстелете течността върху хартия за печене и да я оставите да съхне.
  3. Има и много други варианти, които само ще изброя - да си измесите питка от кваса и да го съхранявате в хладилника, можете да заделяте по парченце хляб от всеки последен и да го използвате като мая за следващото приготвяне и т.н.
Изсушен квас
Всеки от вариантите си има предимствата и недостатъците.
Предимствата на първият вариант са:
  • подходящ вариант в случаите, когато често приготвяте хляб 
  • много по-лесно активирате кваса, ако спонтанно ви връхлети желание да приготвите нещо тестено
  • ако решите да пътувате за ден-два и няма как да захранвате кваса си, просто го сгъстете с повечко брашно - така ще го приспите и той ще стане по-мързелив и ще се храни по-малко
Недостатъците:
  • необходимо е непрекъснато подхранване
  • в случай, че прекъснете подхранването на кваса (можете да го правите по веднъж на ден, достатъчна е една чаена лъжичка дори), закваската ви ще започне да се вкиселява, а "домашните ви любимци", които така старателно сте си отгледали, може да предадат Богу дух. 
А сега да споделя и за втория вариант, който всъщност използвам у дома.
Предимства:



  • подходящ вариант за тези, които пекат веднъж на седмица-две или по-рядко - ако ви бива в планирането на времето, винаги можете да си подготвите от по-рано съставките
  • не се изисква непрекъснато захранване

Недостатъци:
  • ако вдъхновението ви изненада със сутришната чаша кафе, няма да можете да се възползвате от него, тъй като кваса ви е дълбоко приспан
  • необходимо е да предвидите време за активиране на кваса - при мен последните пъти стана за близо 2 дни, но това не значи, че при вас няма да стане по-бързо

Коментари

Популярни публикации