Ябълкови бисквитки с рожково брашно и елда

Тази седмица за първи път реших да изпробвам рожково брашно и след като изчетох една дузина рецепти, всички ми се видяха я много трудни или пък прекалено засукани, та се спрях на едни бисквитки, които модифицирах доста, тъй като не разполагах с продуктите в оригинал. Покрай тестването на рожковото брашно реших да жертвам останалите от есента ябълкови запаси и да се приключи с тяхното подмятане из къщи.

Продуктите
1 яйце
1 1/2 ч.ч. настъргани ябълки
4 с.л. рожково брашно
1/2 ч.ч. брашно от елда
1/2 ч.ч. смлени ечемичени ядки (поради липса на овесени, с които ще тествам следващия път)
1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.ч. бяло брашно
125 г    размекнато краве масло 
Бисквитките са приготвени без захар. Сладостта им идва от ябълките и рожковото брашно.
Разбърквам всичко с дървена лъжица, накрая добавям размекнатото масло. Продължавам да бъркам , накрая измесвам тестото на топка. Оставям в хладилника да се стегне, като го завивам с фолио за свежо съхранение. Идеята ми беше да престои половин час и да продължа, но обстоятелствата са други, когато в къщата има малки деца :)
Та тестото престоя цяла нощ в хладилника и докато всички спяха сутринта, му се отдадох  с блаженство. Разделих тестото на две топки. Поставих едната топка между два листа хартия за печене и така се опитах да я разточа. Трудно отлепих горният слой хартия и затова реших, че направо ще ги нарежа с остър нож и ще ги сложа по този начин да се пекат. С вилица оформих дупчиците.
За следващата част от тестото реших да импровизирам и да използвам фолио за свежо съхранение. Върху хартия за печене поставих тестото, покрих го с лист фолио. Започнах да разточвам и останах доволна от лекотата, с която се отлепваше фолиото. Нарязах бисквитките, надупчих ги :) и ги метнах да се пекат в предварително загрята фурна. Пекох около 30-40 минути.


Коментари

Популярни публикации