Мега шоколадов пълнозърнест мъфин с брашно от елда
Какво да прави човек, когато навън вали, вкъщи е топло, кафето ухае някак самотно без шоколадова компания. Ами ако човекът е добър събирач, ще събере ръкавите около лактите и марш, врът, бегом и към куФничката.
Ето и вълшебните съставки:
1 ч.ч. остатък от кисело мляко, забравен в хладилника
1/2 ч.ч. брашно от елда
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 небоядисано яйце, снесено за Великден
1/2 ч.ч. разтопена свинска мас, съжалявам много, че не е модерно да се готви със свинска мас, но пък затова е невъобразимо вкусно и ронливко, а и със сигурност не е нездравословно
1/2 ч.ч. захар - бяла, кафява, червена, според настроението :)
1 ч.л. сода
2/3 ч.ч. ситно смлени орехи
1 ванилия,
1 щипка канела - някак много студено е навън и ми се прииска една коледна подправка да мушна
какаото - ако имате сърце го измерете до 3 с.л., ако имате очи - дайте на око, но аз като стане дума за какао съм безочлива и слагам с широко затворени очи, докато дъното на пакетчето започне да пухти напразно, тогаз ми става пълно на душата
Бързо забърквате всичко в една купа, като содата не забравяте, предварително в киселото мляко да я угасите. Като съберете всички мокри съставки, добавяте и брашната. Накрая и орехите. И печете около 30-40 минути. Проверявате с клечица дали е добре опе Ако рецептата е по "фейсбукски" може да стане негърско-шоколадово, но не ви го препоръчвам, освен ако съседа не е минал курс по противопожарна безопасност.
И така да ви е сладко следобедното кафенце.
Какао, елда и орехчета |
1 ч.ч. остатък от кисело мляко, забравен в хладилника
1/2 ч.ч. брашно от елда
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 небоядисано яйце, снесено за Великден
1/2 ч.ч. разтопена свинска мас, съжалявам много, че не е модерно да се готви със свинска мас, но пък затова е невъобразимо вкусно и ронливко, а и със сигурност не е нездравословно
1/2 ч.ч. захар - бяла, кафява, червена, според настроението :)
1 ч.л. сода
2/3 ч.ч. ситно смлени орехи
1 ванилия,
1 щипка канела - някак много студено е навън и ми се прииска една коледна подправка да мушна
какаото - ако имате сърце го измерете до 3 с.л., ако имате очи - дайте на око, но аз като стане дума за какао съм безочлива и слагам с широко затворени очи, докато дъното на пакетчето започне да пухти напразно, тогаз ми става пълно на душата
Бързо забърквате всичко в една купа, като содата не забравяте, предварително в киселото мляко да я угасите. Като съберете всички мокри съставки, добавяте и брашната. Накрая и орехите. И печете около 30-40 минути. Проверявате с клечица дали е добре опе Ако рецептата е по "фейсбукски" може да стане негърско-шоколадово, но не ви го препоръчвам, освен ако съседа не е минал курс по противопожарна безопасност.
И така да ви е сладко следобедното кафенце.
Коментари
Публикуване на коментар