Козунак с квас, локум и ядки

Равносметката в края на седмицата - пет козунака за пет дни. В понеделник направих 3, а в петък вече нямаше и помен от тях. Днес реших, да направя някои подобрения в рецептата и ето какво се получи.

Първо намалих количеството на кваса, за да снижа до минимум киселия привкус, който закваската придава. Мислех, че или няма да втаса никога, или ще стане изключително бавно. На финала - замесих тестото с една лъжица квас, почти 2 кг брашно и обема на втасалото тесто надвиши 5 литра.






Продуктите

1 с. л. квас
6 яйца, от които използвам единия белтък за намазване
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. захар

1/3 ч.ч. олио
кората на 1 лимон
3 ванилии 
1 кутия обикновен локум
100 г сурови ядки - моят микс беше от боровинки, стафиди, бадеми, кашу, орехи
Мазнината може да бъде краве масло, свинска мас, олио - зависи от предпочитанията. Аз използвах микс от трите. Кравето масло придава незаменим аромат на козунака.

Разтворих кваса в течните съставки, добавих яйцата и започнах да измесвам постепенно с брашно. Когато стана като рядка кашичка, го оставих за 30 минути. През това време кашата започна да втасва. Измесих с брашно, докато се получи меко тесто.
Оставих да втаса. Вече беше късно и трябваше да лягаме. Така че реших, че като го оставя в студената кухня, имайки предвид количеството квас, няма да се надигне особено много до сутринта.
В 6.30 сутринта установих, колко не съм била права и колко самотно се е чувствало тестото, за да тръгне да ме търси :)
Нямаше време за кафе. Плиснах две шепи вода, за да се разсъня и се захванах с измесването. Измесих го с разтопено масло, мас и олио. Разделих го на две и топки и от първата се получи ето това.



Печенето

 Загрявам фурната до максимум. Поставям отгоре хартия за печене. Слагам да се пече на горно и долно. След 10 минути, намалям градусите на 200. Продължавам още 10 минути. Намалям градусите на 150 и продължавам така до готовност. Отнема ми около час, за да се изпече хубаво.
 За втората партида вече имах помощник. С него криво ляво сътворихме ето това. И тука ми е най-голямата грешка. Козунак явно се пече само в дълбок съд. Защото в ниската тава може и да стават страхотни баници, но тестото, приготвено с квас е доста по-течно и то просто се разля. Горкият ми стар Раховец, карамелизира му се кожичката на милия. Ужасен ужасТ!!!


Но пък поне стана вкусен.


Коментари

Популярни публикации