Домашен хляб със суха натурална закваска

Поставям си за цел да опиша как точно приготвям квас в отделна публикация, а сега ще се спра на това как аз приготвям хляба у дома. 
Пълнозърнест хляб със семена


Съхранение на кваса

Съхранявам в стъклен буркан изсушен домашен квас от ръжено брашно. Разтварям във вода сухата закваска и я оставям да се "пробуди". Това отнема различно време затова, когато работя с квас използвам търпение и никога, ама никога не бързам. Това ме устройва, защото някъде между преспиванията, храненията и разходките на децата, успявам да се затворя в кухнята и да "побутна" малко приготовлението на хляба.
След като съм го разтворила във вода със стайна температура (не минерална, аз използвам изворна) добавям ръжено брашно, колкото да се сгъсти като боза. Разбърквам и оставям на кухненския плот, за да наблюдавам. Първият ден добавям брашно и вода поне 2 пъти за целия ден. Оставям го да преспи през нощта и на сутринта отново същото упражнение. Брашно и вода да стане като боза. В някакъв момент, много зависи и от стайната температура, квасът се събужда и започва да образува мехури.
Активен квас
Когато мехурите станат ето такива, тогава е най-подходящо да се замеси. Понякога се случва точно, тогава да не мога да отделя време. Какво правя? Добавям му отново ръжено брашно и вода и го прибирам на хладно. Ниската температура го прави по-мързелив и не толкова активен.



Замесването

Отсипвам си около 1 кафяна чашка от активния квас и добавям сол, захар и семена, ако ще го правя със семена. Водата винаги я слагам абсолютно на око. В случая с този от снимката съм сложила около 600 мл. Добавих и малко повече мазнина от обикновено - 4 супени лъжици.
Използвам стъклен или пластмасов съд и дървена бъркалка за разбъркване. Когато правя хляба с пълнозърнесто брашно, използвам 1/3 пълнозърнесто и 2/3 бяло. Разбърквам брашното заедно с мокрите съставки и когато започне да се отлепва от стените на съда, го измесвам върху кухненския плот. Поставям го върху набрашнена повърхност или в съд, дъното на който е покрито с брашно, след което поръсвам отгоре брашно и завивам с кухненска кърпа. Оставям да втаса. След което измесвам още веднъж тестото. Тестото, приготвено с квас е доста по-меко и при втасване леко се разтича. Така че при второто и последно измесване на тестото го поставям в съда за печене и му придавам формата, която желая. Хубаво е съдът да е дълбок. Когато започне да втасва отново, обикновено при топла кухня това става до 2 часа, започва подготовката на фурната за изпичането му.
 

Печенето 

Печенето на хляба е малко по-специфично. Фурната се загрява, аз лично пека на стар Раховец, който включвам на максимално високи градуси. Идеята е да се имитира нагорещена пещ. След като фурната е загряла, поставям върху хляба хартия за печене и го включвам да се пече само отдолу. След 10 минути намалям градусите и продължавам да пека. Като цялото печене трае около 40-50 минути. Най-накрая изпичам и горната кора. 
Съхранение
Много важно е също така да знаем, че този хляб не се задушава с кърпа, а се оставя да изстине върху скара. За предпочитане е да изчакате да се охлади преди да го разрежете. 

























Коментари

Популярни публикации