Домашна пилешка пастърма

Чудите се какво ще правите този уикенд ли? Да, да! Ще се видите с приятели или ще посетите клуба "И аз съм хора" и ще си направите някоя и друга процедурка за самочувствие, но със сигурност не ви се мисли за готвене, нали? Е, добре, де ама какво ще кажете, докато вие се разхождате, у вас да се "самоприготвя" една пилешка пастърма. Как?!
Ами ей така. Минавате вечерта след работа в месарницата и мятате в кошницата един килограм пилешко филе. Сухо е и е прекрасна отправна точка за нашето начинание.
Аз лично поддържам "топла връзка" между града и селото и разчитам само на домашните месца. Така, че вадя от фризерчето при нужда.
Ден 1, петък - купувате месо, пакет сол. Поставяте го в пластмасов съд и го засипвате обилно със сол, така че да не се вижда месо от сол. Оставяте го в хладилника и го забравяте за уикенда. Отивате си някъде с половинката и не мислите за месото.
Ден 3, неделя - прибирате се вечерта и докато любопитствате какво ли е станало, можете безстрашно да погледнете в купата с месото. Вероятно се е втърдило и ако половинката много ви ядосва, нека се пази, защото държите в ръцете си толкова твърда "дъска", чееее не е ясно...
Измивате месото. Оставяте го във вода. Ако може повечко водица, за да се обезсоли, докато вие отмаряте.
Ден 4, понеделник сутрин - ако не сте се успали, сложете едно кафенце за вас и едно за мен и извадете месото от водата. Ако не ви е достатъчно безсолно, можете да го изкиснете и още. Сменете му няколко пъти водата или го оставете да престои във вода още време. Сложете месото да се отцеди върху скаричка.
Ден 4, понеделник вечер - като се приберете от работа, отдъхнете, хапнете, пък вече на сито хванете малко червен пипер, чубрица, черен пипер, ако обичате други подправки, слагайте смело. Разбъркайте и ги сложете върху хартия. Посолете месото с подправките и притиснете, за да полепнат добре. Оставете го после да съхне върху скарата, може и в хладилника. Там ще съхне малко по-бавничко, ако хладилника ви е от "модерните" саморазмразяващи се. Ако имате специален пирон, за закачане на мръвка, сега е момента да го използвате.
И какво сега! Ами чакате около седмица-две!
Зависи и от вкуса на човек - аз я обичам по-суха, но домашните ми любимци я предпочитат по-мекичка. И така изсушихме пастърмата и успяхме да изтраем цели 8 дни преди да я резнем. За мен е още мека, но за останалите е перфектна.
Наздраве и да Ви е сладко!

Коментари

Популярни публикации