Хляб с квас и цели орехи

След многобройните изпечени козунаци по Великден се озовах с порядъчно количество квас,  което душа не ми даде да хвърля. Едната част приготвих за изсушаване, а другата реших да изпробвам да съхраня в хладилник, като измеся на малки топчици тесто с големина на яйце. Ето и какво се получи с половин топка от този квас. Хлябът стана чудесен и днес след като си препекохме филийки за закуска, установи с огромно задоволство, че е дори по-вкусен. Вероятно "заблудата" се дължи на силният ядков вкус след препичане на семената.




Продуктите

1/2 топка квас (с големината на половин яйце)
1 чаена чаша вода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
2 яйца
2 с.л. микс от семена - слънчогледово семе, сусам, ленено семе, мак
няколко ореха за поръсване
брашно, колкото поеме, но по-малко от един пакет е нужен
Този хляб е направен с бяло брашно, а за закваската е използвано пълнозърнесто

 ръжено  брашно.


Приготвянето
 
Топката квас се разтваря във водата. Тъй като искам да приготвя малко количество хляб използвам само половината от топката квас. В друга публикация ще споделя, какво се роди от другата половинка на топчето квас :). И така добавям солта, захарта, олиото, яйцето, микса от семена. Не слагам орехи вътре в хляба, тях ще използвам за украса. Вероятно хрупкавите орехчета ще изчезнат още с охлаждането на хлебчето.


Добавям брашно и бъркам с дървена лъжица, докато постепенно започне да се отлепя от стените на съда. Оставям тестото да почине около два часа в съда, покривам с  капака на тенджерата, в която замесвам, но може да използвате също набрашнена кърпа, домакинско фолио, за да не съхне тестото. Измесвам с брашно и поставям в тавата за печене върху хартия за печене или набрашнена тава. Украсявам с орехчетата, като ги напъхвам в тестото с притискане. Покривам с кърпа, оставям да удвои обема си и пека в силно загрята фурна. Първите 10 минути на максимално висок градус под фолио. След това градусите се намалят на 200 и се продължава с печенето още 20 минути.  Свалям фолиото почти в края на печенето, за да запека горната кора.



Поуката на финала 
С всеки приготвян хляб научавам по нещо ново.
Наученото от днес е:
Нека не ти свиди хартията за печене, ако искаш да отлепиш хляба от формата без поражения за изящния му външен вид.
 При този хляб допуснах грешката, поради мързел, да не покрия добре с хартия за печене дъното и стените на съда, което направи изваждането на хляба от формата невъзможно... за снимане :)
Препечена филийка от ядково хлебче с масло и домашен мед


Коментари

Популярни публикации