Овесени бисквитки със семена и сушени плодове

Овесена бисквитка
Обажда ми се тази вечер моята дружка Деси и с най-сериозен тон ме "задължава" да й приготвя едни здравословни, ако може постни бисквитки, с които да почерпи гостите на презентацията си. За късмет пък, аз тия дни въртя едни бисквитки и бисквитки вкъщи, та си викам хващай се още днес Яно, та да могат да преседят един ден до въпросното събитие.
Изръчках кухнята и си намерих някакви неща, други не намерих, но пък в крайна сметка приготвих една хем здравословна, хем умопомрачително хрупкава и вкусна серийка от 45 бисквитки... без 3 вече.

Ето какви продукти си открих:
2 ч.ч. кокосови стърготини (защото нямах пресен кокос, иначе щях да използвам вътрешността на един)
1 1/2 ч.ч. едри овесени (ръжене, ечемичени) ядки
1/2 ч.ч. ръжено пълнозърнесто брашно
1/2 ч.ч. пшенично пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. белен слънчоглед (ако имах ленено семе щях да сложа по половин чаша от двете)
1 ч.ч. стафиди и накълцани на парченца фурми
3-4 с.л. домашно сладко (в случая използвах домашното си желе от японски дюли, но ще стане с всякакво друго или с мед)
2-3 с.л. кафява захар (и с бяла става, но с тази имат лек дъвчащ вкус, повече аромат и не са прекалено сладки)
щипка хималайска сол
1 ч.л. сода
1/3 ч.ч. шарлан
1/3 ч.ч. олио (не се смейте, просто шарлана не стигна)
1 с.л. ябълков оцет
100 мл червено вино
60 мл вода

Ако случайно решите да ползвате пресен кокос, просто заменете водата от рецептата с кокосовата вода от самия кокос.
Ето и какво се случи. Смесвате сухите съставки, отделно смесвате олиото (можете да пропуснете шарлана, но така ще пропуснете и хубавия мирис на слънчоглед), виното, ябълковия оцет, содата, сладкото и водата.
Измесвате тесто, ако е нужно да добавите течност, то имайте предвид, че ако добавите олио ще станат по-хрупкави, ако добавите повече вода ще станат по-мекички.
Използвах една лъжица за сладолед, за да докарам що-годе приблизително еднакъв вид на всяка от бисквитките. С мазни или добре намокрени с вода ръце измесвам топченца, слагам ги върху тавата като под всяка бисквитка мазвам едно петънце олио и слагам топченцето отгоре. След като ги подредих в две тави, взех една силиконова шпатула и притиснах всяка бисквитка. Може и с ръка да се направи.

Печене
Загрявате фурната на 180 градуса с вентилатор.
Като достигне нужната температура мятате и двете тави, ако фурната ви позволява, ако не - ще печете една след друга.
Печете 7-8 минути на 180 градуса.
Следващите 20 минути намаляте на 120 градуса.
Охлаждате върху решетка. Утре сутринта мисля да ги подредя в кутията на ребро, тоест изправени с долепени едно до друго гръбчета.

Коментари

Популярни публикации