Туршия с морска сол


Необходими продукти
8 кг зеленчуци
9 ч.ч. вода
4 ч.ч. ябълков оцет
4 ч.ч. захар
1 ч.ч. морска сол
аспирин - по 1 броя на буркан от 800 мл
От тази доза излизат около 12 буркана.

Относно зеленчуците и съотношението между тях - това е изцяло въпрос на личен избор. Моят е следният:
- карфиол
- зеле
- моркови
- камби, пипер
- зелени домати
- целина
- чесън - около 2 глави
Аз наблегнах на любимите ни карфиол и моркови.

Приготвяне
Зеленчуците се почистват и нарязват по начин, който предпочитате. Ние обичаме по-големи и едри парчета. В тенджера се приготвя маринатата от морската сол, захар, вода, оцет. По-едрата морска сол изисква повече време, за да се разтвори, ако нямате търпение, можете да загреете сместа на котлона и след като изстине да залеете красиво нарязаните зеленчуци. Разбъркайте и оставете. След час можете да разбъркате отново. Зеленчуците ще се слегнат и ще намалят обема си. След като преседи с маринатата 2 часа можете да започнете да пълните бурканите. Ако използвате буркани от 800 мл, сложете по 1 аспирин на всеки буркан и напълнете със зеленчук. Накрая при нужда долейте от маринатата във всеки буркан. Възможно е да ви остане част от маринатата, зависи колко плътно сте притиснали зеленчуците в буркана. Затворете капачките и в следващите 2-3 дни обръщайте бурканите.
При желание към маринатата може да се добави и 1/2 ч.ч. олио, което леко променя вкуса.

Коментари

Популярни публикации