Дива мая

Правя едно уточнение, че не съм експерт по темата, а любител с известен опит.
Преди време започнах да правя опити с дива мая и както се случва във филмите, късметът на начинаещия проработи и при мен.
Още с първия път получих качествена дива мая, която успешно използвах за направата на хлябове.

Как да приготвим дивата мая

500 г пресни или сушени плодове
1 литър изворна вода
1-2 супени лъжици мед


Използвам само натурални продукти, тоест медът, ако може да е от Фчела, да не е от магазин :)
А водата да е чиста, без хлор и други неизвестни.

Изборът на плодове.
Към момента съм правила мая от ябълки, круши, дюли, нар, тиква, мушмули, мандарини, стафиди. Използвала съм и комбинации от изброените по-горе. Когато плодовете са по-кисели е хубаво да добавите една лъжица мед в повече, ако са много сладки и една е достатъчна. А ако правите само от при стафидите дори можете да го пропуснете. Вероятно и с други сушени плодове би станало, но засега още не мога да споделя личен опит.
Плодовете се измиват и нарязват.

Плодовете се измиват и нарязват. Не изхвърлям никаква част от плода, тоест ябълките, крушите и дюлите слагам със семената. Добавя се меда и водата. Разбърква се и се оставя на стайна температура. Хубаво е за целта да използвате стъклен съд и да наблюдавате процеса от всички страни.
На третия или четвъртия ден е възможно да получите готова мая, но ако температурата в помещението е ниска, това може да стане и към шестия ден.


Как да познаем кога е готова дивата мая
Течността започва да образува пяна на повърхността и при разклащане тази пяна става още по-активна. При отваряне на съда се чува характерен звук "фъшшшш", като при отваряне на бутилка с газирана напитка.
Дива мая от ябълки, нар и круши



4 ден - Дивата мая е готова. Дива мая от ябълки, круши и дюля
 Какво да правим с готовата мая
Когато "шампанското" е готово, прецеждате течността и затваряте плътно в стъклена бутилка или буркан. Възможно е при някои по-меки плодове да се отдели утайка на дъното, но това е нормално и не е показател, че е развалена. Прецедената течност можете да съхранявате в хладилник. Колко дълго? В процес съм да установя? За сега опитите ми стигат до 10 дни. Тоест използвала съм мая, прецедена преди 10 дни и съм получила успешен краен резултат.

Прецедена дива мая от мушмули, дюля и мандарина



































Как да си направим "стартер" и да замесим с него
В стъклен буркан отмерете 100 мл от дивата мая и го засипете със 100 г брашно. Затворете съда и оставете да втаса. В зависимост от стайната температура сместта ще увеличи двойно обема си за 4 или 6 часа, всеки път различно.

Съвършено готов стартер. Замесвайте!!!


Как да разберем дали "стартера" е готов за замесване
По мехурите, които са се образували. В първите часове се наблюдавате балончета в дъното на съда, които постепенно изпълват целия съд. Преди балончетата да достигнат финалната права, когато са на около сантиметър от финала можете да замесите тестото си.
Измерете си водата, която ще ползвате за замесване и излейте "стартера" върху водата. Ако той плува и леко се носи над водата, значи имаме предпоставка да очакваме хубав хляб. Ако стартера пада на дъното на съда, то или още не е "пораснал" достатъчно или е превтасал.

Опитите с дива мая продължават, така че очаквайте продължение по темата. За тези, които се вълнуват от темата, ще се постарая да отговоря на въпросите ви. Пишете като коментар под статията и аз ще се опитам да ви бъда максимално полезна.


Ето и малко снимки и кратко видео от мен


Стартер от дива мая. Увеличил е обема си двойно, но има още накъде да расте. Съдим за това по балончетата над черната черта. Черната черта показва, докъде е била сместа преди началото на втасването.

Бъдеща дива мая. Парченца дюля, нар и захаросан мед. В очакване на изворната вода.
Тесто приготвено с дива мая. Оформено и готово за финално втасване.

Финално втасване




















Коментари

  1. Здравейте, дали ще стане с безглутеново брашно? Примерно като елда, просо или оризово? Пробвали ли сте да направите дива мая с безглутеново брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стели, нямам опит с безглутеновите брашна. Те имат друго поведение, но защо да не стане? Опитай. Пак ще ферментира, просто би трябвало да стане по като тухличка, отколкото като пухче.

      Изтриване
  2. Здравейте! Може ли информация след като кваса еготов колко брашно слагате още за колко хлебчета и какво правите изобщо нататък?

    ОтговорИзтриване
  3. Привет! Може ли рецепта след като е готов кваса? Колко квяс, колко вода, брашно? Виждам, че втвасва увит в кърпа, как оечте след това? Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации