Царевичен хляб "Малай"

Ето и още една любима и бърза рецепта за закуска или вечеря.
Продукти
1 ч.ч. царевично брашно 
1 ч.ч. пшенично брашно - изпробвала съм и с брашно от лимец, става божествено
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
1/3 ч.ч. олио – понякога използвам вместо мазнина каймака от прясното мляко общо от 4 литра млекце 
1 ч.л. сода 
1 ч.ч. сирене
Всичко се разбърква с дървена лъжица и хубавото на това тесто е, че не е никак претенциозно. Ако нямам време да го изпека веднага, го забърквам вечерта, оставям го в хладилника, покрито с фолио за свежо съхранение и сутринта просто го пека. 
Другото хубаво е, че може да се експериментира със съставките - може да се направи и без яйце по време на пости. Също така вместо сирене може да се добавят семена - сусам, мак, ленено семе. Правила съм го и с парченца бекон, шунка, сиренце - също добра комбинация.
Единствено не ми допадна комбинирането с резени пресен домат. Но това е само мое лично мнение, може пък на някой друг да му хареса именно тази комбинация.

Дозата е прилично малка и може да нахрани двама гладника.

Коментари

Популярни публикации