Имамбаялдъ в тиквички с гарнитура от пилешко филе

Ето и днешното вдъхновение. Гледам на пазарчето ей тези мацки, наредени, лъснати, едни тумбести, ще кайш край вода са расли :). Със задоволство си поръчвам 8 бройки красавици, мятам ги в торбето и кръгом към вкъщи. По пътя бръмбарите в главата ми се надвикват един през друг, кой от кой по-умен и оригинален, да ми дават идея как да ги сготвя. Ай, гледайте си работата, бе! Пишман готвачи. На добруджанска тиква, тикви ще предлагат как да готви! Ай ще му се и работата и `сичкото.
И тъй като идеите много, а суровината към момента ограничена, ще трябва пак да купя, за да изпробвам и останалите варианти и да реша кой ще се завърти отново у дома.

Спретнах си една плънка от

стар и пресен лук по 2 броя
морков 2 броя
чушки сиврия 7-8 броя
вътрешността на тиквичките
2-3 розови домата
чесън  
по половин връзка копър и магданоз
сол
олио
1 с.л. брашно

Издълбах тиквичките и с по няколко капки олио в тиквичка, и съвсем малко в тавата ги сложих да се запекат и да омекнат. Исках да се пекат, а не толкова да се пържат.
През това време нарязах продуктите за плънката и ги запържих в тигана. Първо лук, морков, после чушката, тиквичката, домата, чесъна, брашното и зелените подправки, чак като изключих котлона. Тъй като се получи много течно, а не исках повече да се готви реших, че мога с една лъжица брашно да стегна сместа. Така и направих.
 

По някое време, докато вадех тиквичките, за да видя, докъде са се допекли, влезе баткото в кухнята и попита дали само това щяло да има за вечеря? А месо нямало ли да има? Хммм. 
Естествено, че трябва да има, нали иначе ще ме питат "А, какво ще ядем?". Задържах за малко готвенето на плънката, накълцах охладеното пилешко филе, което имах в хладилника. 

Овкусих с:
1 с.л. горчица
1 с.л. мед
1 лимон - само сока
сол

В тиквичките се беше събрал сок, който полях върху месото. Върнах във фурната и изчаках, докато месото побелее. Извадих тавата, напълних тиквичките с плънката, поставих капачетата върху тикветата и допекох за кратко. 
Резултатът в чиния и в тава е този :)












Коментари

Популярни публикации