Хрупкава и сочна наложена баница


 "Невероятна баница! Как си я направила толкова сочна и в същото време хрупкава?" Обикновено това споделят приятелите, когато хапнат от топлата баница у дома. Няма никаква тайна магическа съставка, която да използвам, а по-скоро се осланям на спомените от детството ми, когато баба правеше баницата. Тя точеше корите върху малка ниска масичка, наричана софра, после ги наръсваше със сиренце, набираше листа като хармоника и го поставяше в намазнена тава. Баницата заливаше със смес от яйца и суроватка, която имаше винаги под ръка, тъй като ежедневно приготвяха с дядо домашно сирене и от остатъчната суроватка ставаха невероятни тестени фантазии.

Сега корите ги купувам готови и не използвам суроватка, освен ако не съм правила скоро извара.
 
Използвам следните продукти
1 пакет кори за баница
3 яйца
сирене или извара, или смес от двете
1/2 к. ч. кисело мляко
1/2 к. ч. олио 
вода около 400-500 мл

Приготвям всички необходими продукти, намазвам тавата с олио и когато съм готова отварям пакета с корите, за да не съхнат, а да останат меки. Върху всеки лист поръсвам натрошено сиренце. Свивам листа като акордеонче и го премествам в тавата. И така докато свърши и последният лист. На тънка струя поливам олио върху баницата. Поставям я да се запече във фурната и през това време разбивам (може на ръка, с миксер, с пасатор) яйцата, добавям киселото мляко, ако имам останал каймак от прясно мляко задължително го добавям в заливката. Използвам мерителна каничка за приготвянето на заливката и на 1 пакет кори от 500 г слагам 600 мл течност. Тоест допълвам с вода до 600 мл.
През това време баницата започва леко да порозовява във фурната. Изваждам и добавям равномерно навсякъде от течността. Връщам да се допече. Когато е приготвена с каймак, става изключително вкусна и доста мазна. Тогава обръщам тавата върху кухненския плот, като я поставям върху две купички. Излишната мазнина се стича, докато баницата постепенно изстива. Имам опасност да се отлепи от дъното, само ако тавата е много обилно намазана с мазнина. 






 

Коментари

Популярни публикации