Палачинки с квас






Ето така изглежда втасалата смес
В началото приготвях само хляб с квас, но по-късно започнах да експериментирам и именно по този начин се появи и следната ми кулинарна история. Ето как изглежда подготовката им:

Продукти
1 топче квас с големината на орех
1 с. л. сол
2 с. л. захар
2 яйца
2 ч. ч. мляко
1 ч. ч. вода
брашно

С тази гъстота ще бъдат тънки като палачинки
Приятелите от Натурално-Прясно-мляко Доставено-до-дома доставят невероятно вкусно и истинско млекце, за което им благодаря от сърце. Спокойно разреждам тази гъста бяла течност с чаша вода, с купешко мляко не бих си позволила таз` дързост.

Разтварям топчето квас в част от млякото, добавям захар, сол, яйце. Постепенно сипвам останалата течност и брашно. Брашното не го меря никога, а по-скоро на око. Трябва да си стане кашичка. След 1 час сместа ми започна да прави прекрасни мехури на повърхността, което означава, че е готова за печене. Но тъй като имам идея да използвам по-късно тази смес, ще я покрия със свежо фолио и ще оставя на студено. Тоест в хладилник. След няколко часа ще използвам сместа за приготвянето на вкусна закуска.

При печене се образуват прекрасни пори
В самото печене няма никаква философия. Същото като при палачинките. С тази разлика, че ако се пекат без мазнина, стават на едни прекрасни пори. Мажа ги веднага с краве масло.
Както винаги първата палачинка е за готвача. Затова реших да пробвам с гъста смес и да видя какво ще се получи. Първите се получиха по-скоро като катми. Пухкави и дебели. След това разредих сместа и си станаха като палачинки без набухвател.
Е, ето че още един експеримент с квас видя свят. Не съм сигурна обаче, че намирам разлика във вкуса, заради която да продължа да приготвям палачинките по този начин.



Коментари

Популярни публикации