Квасеник с пълнозърнесто брашно


Преди да почна да приготвям хляб с квас, много често правех питки и хлебчета с жива мая. Мислех си, че съм много "добра" и смело се хвърлих в приготвянето на тесто с квас. Първите ми хлябове бяха по-скоро "резил", който беше толкова корав, че можеше да се ползва като средство за самозащита, а не като храна. Ама и това време отмина. Може би някъде към 5-6 хляб, започнах да нацелвам формулата на изпичането. Хубаво би било да пека всеки ден пресен хлебец, но не го правя. Пека на няколко дни по веднъж, а понякога и веднъж седмично. Просто защото хлябът не е "длъжен" да присъства на всяко събиране около кръглата маса.

Поддържам активен квас, приготвен ето така, но когато реша, че няма да правя в следващите дни и не искам да го подхранвам ежедневно, измесвам активната смес с пълнозърнесто ръжено брашно. Правя топчета с големината на орех. Съхранявам ги в отворена купа в хладилника. Ето с такова едно топче замесих днешният квасеник.

Продукти
1 топче квас с големина на орех
1 с. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. олио
600 мл вода
брашно - използвах пълнозърнесто пшенично (грахам) и обикновено бяло, колкото поеме

Разтварям топчето квас във вода. Добавям сол и захар, малко брашно, олиото и разбърквам на кашичка. Оставям да престои известно време. Сместа започва да образува малки мехури по повърхността. Тогава прибавям и останалата част от брашното и измесвам меко тесто, което набрашнявам от всички страни и връщам в купата, за довтасване. След няколко часа, зависи от температурата в помещението, както и от "характера" на кваса :), тестото е започнало да увеличава обема си. При мен това се получи за около 2-3 часа.
 Премесвам отново с брашно, като се старая да остане меко тестото и го поставям в съда за печене. Повечето пъти го пека върху хартия, но този път исках да прилича повече на селски хляб и затова поръсих обилно с брашно съда, както и повърхността на хляба. Оставих да втаса и в загрята фурна поставих тавата да се пече на горно и долно, като съда покрих с фолио, за да не прегори. Ако имате дълбока тенджера с капак, просто използвайте капака, вместо фолио. След като хлябът се надигна и пукна, махнах фолиото, намалих градусите от 250 на 200 и допекох до готовност. После изваждам и оставям да се охлади малко върху решетка или скара.
Ароматът е неповторим! А комбинацията от домашно овче сирене, шарена сол и домат е просто класика, която дори невегетарианец като мен обожава :)






Коментари

Популярни публикации