Рибена чорба


Ето как приготвяме рибената чорба у дома. Много вкусна става, когато се смесят няколко вида риба, но погледнато практично се прави с каквото има. Може да се приготви и само от рибени глави. А от известно време на пазара могат да се намерят и кости от сьомга, така че можете да разнообразите вкуса на рибената чорба като добавите за цвят и аромат малко от нея. Тази тук е приготвена с дунавски толстолоб. Купуваме си го, когато имаме път към Дунава :), нашият добър дядо ни го транжира на порцийки, които замразявам в пликове. Веднъж седмично хвръква по един плик на скарата.
Когато децата бяха по-малки, често ни оставаше от изпечената риба, а колкото и да обичам риба, като изстине не ми е вкусна. Затова започнах да приготвям с остатъците от вечерята рибена супа за следващия ден. Ето така се роди и нашата рецепта.

Продукти 
рибка по избор около 600 г изчистено месо
1 глава лук
1 морков
1 прясна чушка
1 хубав едър розов домат
2-3 картофа
1-2 клончета девесил
лимон
сол на вкус

Измивам рибката, посолявам, подправям с лимон и оставям 5 минути, да си поеме вкусовете. Отцеждам, ако е нужно и намазвам леко парченцата с олио. Загрявам скарата, почиствам ребрата с телена четка, намазвам ребрата на скарата с олио и мятам парченцата да се пекат. 



 Докато рибата се пече на скарата в тенджера с вода добавям нарязания лук, морков, клончето девесил без листата. Обелвам картофките, докато лукчето и подправките поврат. Добавям картофите и все още не слагам сол, като че ли картофите се стягат от соления бульон и затова солта я слагам накрая почти. Докато картофките си къкрят, рибката вече е готова. Обезкостявам я и я добавям, когато картофите са сварени до готовност. Когато приготвям супата с хубава селска чушка, я добавям заедно с картофите, но сега на пазара намирам чушки сиврии, които са също много приятни, но се разваряват за минутка и затова добавям чушката заедно с рибата. След което добавям домата - използвам консервиран градински розов домат, който е леко подсолен. Опитвам и добавям сол на вкус. Изчаквам да заври отново чорбата, заедно с рибката, за да се омесят вкусовете. След като по ври 1-2 минути, изключвам котлона и оставям върху горещия котлон. Изчаквам 15 минути и добавям нарязаните зелени подправки. Сервирам с лимонче и зелени подправки - девесил, целина :)
Дано ви хареса :)












Коментари

Популярни публикации