Хляб с квас, нахут и нахутено брашно

Ето и един вариант да разнообразите трапезата с малко по-различен на вкус хляб.

Продукти:
400 г бяло брашно
100 г брашно от нахут
350 г вода
10 г морска сол
1 к.ч. сварен нахут
100 г активен квас 

Замесете тесто с изброените съставки. Оставете на стайна температура за половин час и премесете отново още 3-4 пъти през половин час. Оставете тестото да престои за още един час на стайна температура, след което го приберете в плътно затворен съд в хладилника. Тестото престоява в хладилника между 10-16 часа или докато удвои обема си. Изваждате тестото разделяте на две и оформяте 2 хлебчета. Поставяте всяко хлебче във форма за кекс, в която сте поставили набрашнена памучна кърпа. Така тестото се оставя да втаса до удвояване на обема на стайна температура. За час-два би трябвало да е готово.
За печенето е нужно да поставите купичка/чашка с вода във фурната, за да се образува пара при печенето и кората да остане тънка и хрупкава.
Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса за 20 минути и се доизпича за още 5 минути на 230 градуса.







.

Коментари

Популярни публикации