Питки "Динозаври"
Питките получиха това странно име, защото така ги кръсти Агентът - малкият ми син Виктор. Приличали на динозавърчета, защото си имали муцунки, опашчици и гребенчета.
Продукти
за предварителното тесто, приготвено по метода танжонг
50 г бяло брашно
250 г прясно мляко
Продукти
за основното тесто250 г мляко
125 г типово брашно
125 г обикновено бяло брашно
250 г силно бяло брашно
5 г светъл ечемичен малц, който използвах за вкус и може да се пропусне
125 г квас с хидратация 100%
8 г сол
15 г краве масло
1 чаена лъжичка мед
Приготвяне
1 част

2 част
На следващия ден приготвяте основното тесто, като смесвате всички изброени продукти без маслото. Измесвате до гладко тесто и на финала добавяте размекнатото масло.
Три пъти през 40 минути правите разтягания на тестото, така наречения strech and fold.
След което тестото се оставя да почине на стайна температура за 3 часа и го прибирате в хладилник или оставяте на стайна температура да втаса, както направих аз и го оформяте на топки. При мен втасването отне около 5-6 часа след разтяганията.
Оформих малки топченца от приблизително 200 грама.
Направих им почивка от 30 минути и ги завъртях в тези динозавърски формички.
Всяко динозавърче набрашних и сложих да нощува в посипана с брашно кърпичка.
Наредих бебетата едно до друго в пластмасова кутия с плътно затварящ се капак и ги сложих в хладилника за цялата нощ.

Печене
На сутринта пекох директно от хладилника.
Когато се качиха градусите, метнах един лист хартия за печене в тавата, наредих бебетата, които ми се стори, че почти не бяха помръднали на обем, но при печене се удвоиха.
Направих по един разрез и ги сложих за 10 минути на максимална температура и пара.
На десетата минута отворих фурната, за да изведа парата и започнах постепенно да намалям градусите до 180.
Пекох 25 минути.


![]() |
Това бебенце съм забравила в кърпичката и
го видях доста късно.
Въпреки това не го изхвърлих,
а го изпекох от любопитство.
|
![]() |
Ето и разрез на "преносеното бебе".
Намирам, че е дори по-хубава сърцевината.
Вероятно силното брашно е можело да понесе още втасване.
|
Какво значи "силно" брашно? Кои, например, са те?
ОтговорИзтриванеСилно брашно е брашно, което има по-голям процент протеини. Брашно с 13% протеини се смята за силно брашно. В търговските вериги за съжаление местните ни брашна са без такова описание. Но ако попаднете на немски или италиански марки брашна, то там можете да видите тези означения. Това което ще ви свърши работа от нашите местни брашна е бяло пшенично брашно тип 500
Изтриване