Козунак с квас с орехово-какаов пълнеж
Дойде време и за тазгодишните козунаци с квас. Това че преди година съм правила, не означава непременно, че веднага след като прочета рецептата и ще ми се получат. Както знаят приятелите на кваса, има и един момент, който не опира до рецепта, а до усет.
Ще се опитам да предам максимално подробно всички стъпки и поуките от грешките.
Първият козунак, който направих преди няколко дни беше неуспешен поради няколко причини.
- не спазих точна рецепта
- сложих доста голяма щипка сол, която се отрази зле на вкуса му
- след като го оформих, сложих плънка и го оставих на студената ни тераса да втасва. През нощта капака на купата беше паднал, тестото беше хванало кора. Сложих го на стайна температура, но не изчаках да удвои обема си и го изпекох. При тези условия - естествено получих ужасно недопечен суров и на всичко отгоре солен козунак.
А сега да видим успешния опит и точната рецепта. Естествено отново импровизирах около продуктите и това само показва, че има импровизации, които водят до успех и такива, които водят единствено и само до кофата за боклук.
Продукти за кваса:
50 г квас от бяло брашно тип 500 (може да се използва и пълнозърнесто)
200 г бяло брашно
200 г вода
Знаете каква гъстота трябва да се получи - гъста каша. Оставяте го да втаса на стайна температура. Понякога този процес може да трае между 4-8 часа. При мен стана за около 6 часа.
Продукти за тестото:
бяло брашно тип 500 - около килограм
3 яйца (в грамове излязоха около 150 г)
190 г захар300 мл мляко - наложи се да долея с малко вода по-късно, защото млякото беше свършило (вода около100 мл)
130 г каймак от прясно сварено домашно мляко (или това е каймакът от 4 л прясно мляко), които използвах вместо животинска мазнина (може да се замени с краве масло)
100 мл олио
10 г хималайска сол
1 ванилия
По-късно използвах разтопено краве масло, с което намазвах разточените топки и върху тях слагах плънката.
За плънката:
3 ч.ч ситно смлени орехи
1 ч.ч. прясно мляко (което не ми достигна и се наложи да добавя вода, в случая имах един пресен кокос и реших, че кокосовата вода може и да свърши още по-добра работа от чешмяната, с което само потвърждавам, че всякакви импровизации са възможни)
какао и захар на вкус
Плънката се приготвя като се кипва млякото със захарта и какаото. С горещата течност се заливат орехите. При нужда се добавят още орехи, за да се получи желаната гъстота.
За глазурата:
Разбивам един белтък с 2 с.л. захар с помощта на бъркалката на миксера. Просто за такова малко количество слагате белтъка в пластмасова чашка, поставяте само едната бъркалка на миксера и действате. Ако ви мързи да вадите миксера, може и с вилица. Няма да е драма.
Мажа с четка, непосредствено преди печенето. Поръсих с филиран бадем и отново мазнах с четката от белтъчената смес, която ще стигне сигурно за още 4 козунака.
Количеството на тестото беше приблизително 2400 г.
Изпекоха се 2 козунака по около 1 кг и 1 по-малък от 500 грама.
Приготвяне:
Втасалото тесто, преди оформянето и поставянето на плънка |
Готовата смес изсипвам върху намазан с олио плот и намазвам с олио купата, в която ще върна сместа отново.
Връщам сместа и оставам да си почине за един час.
След тази пауза хващам тестото с две намазани с олио ръце и изтеглям нагоре като че ще изтупвам чаршаф. Завъртам купата и повтарям и от другия край. И така 3-4 пъти. Цялата процедура трае минута-две.
Отново почивка от около час и повтарям същото упражнение с изтеглянето на тестото.
След тази гимнастика оставям тестото за около час на стайна температура, за да тръгне процеса на втасване и го оставям на студено, но внимавам да е покрито добре с капак или ако трябва да се увие съдът с найлонов плик, за да не хване кора. И така в 20.00 часа вечерта, покрих съда с тестото и го оставих на студената тераса, легнахме чинно да почиваме всички.
Сутринта го прибрах в кухнята и от време на време хвърлях по един очакващ поглед към купата. Започна да се събужда и да се надига след около 4 часа. Когато удвои обема си, успях да видя ето тези прекрасни мехури на снимката, подсказващи, че втасването върви добре. Някъде към 10-тия час тестото беше втасало и го разделих на топки.
Върху мазна повърхност леко разточих топките, намазах леко с разтопено краве масло и сложих плънката от орехи и какао. Навих на руло. Усуках всяко рулце на фитил. Сплетох ги и ги сложих във формите върху хартия за печене. След два часа се бяха надигнали и ги намазах с разбития белтък.
Наръсих захар, филирани бадеми и ги метнах да се пекат.
Направих общо 3 вида. Един с три фитила, всеки с плънка.
Втори с три фитила, от които само единия с плънка.
Трети, най-малкия, с 2 фитила, плънката му беше само от сушени плодове - стафиди, фурми и бадем.
Най-лесно се изпече последния. Най-трудно - първия.
Оставих ги да изстиват на решетка. Чудех се как ще ги съхранявам, но то всъщност за съхранение не остана. С много приятели около нас, въпросът със съхранението не е на дневен ред.
Слагам във формите и чакам два часа |
След 2 часа вече може да загреем фурната и да подготвим глазурата |
Загрята фурна, без пара печем на средно ниво с долен реотан и вентилатор |
10 минути след старта на печенето вече са на висота |
Коментари
Публикуване на коментар