Домашна ръжена боза

Знаех, че направата на домашна боза изисква единствено и само търпеливо чакане, а не големи кулинарни напъни. И аз зачаках. Чаках, чаках, чаках... да ми дойде меракът да я направя. Мина близо година и той дойде.

За закваска ползвах от ръжената боза на "Harmonica" - любимата ми боза. Цената за литър минава 2 лева, но пък е страхотна. Ако имате нужното търпение и можете да чакате, ето как да си я приготвите.

Необходими продукти
1/2 ч.ч. боза за закваска
1 ч. ч. ръжено брашно
1 ч. ч. захар
2 л вода

Брашното се препича, докато започне приятно да ухае и да променя леко цвета си.
Оставя се да изстине.
Към него се долива на части водата и постепенно се бърка, за да не се получават бучки. Слага се и захарта и се връща на котлона. Бъркате сместа и 5-6 минути след завирането, я сваляте от котлона. След като изстине или поне да е леко хладка, а не гореща, можете да добавите закваската.
Сега вече идва чакането. При мен се получи за по-малко от 24 часа. От време на време разбърквах сместа в тенджерата, докато в един момент усетих приятния аромат на боза. Първият литър изчезна мигновено. Вторият успя да стане резлив.
Ами успех!

Коментари

Популярни публикации