Мъфини с квас и брашно от елда

За една доза от 12 мъфина са необходими следните продукти:
1 к.ч. брашно от елда
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно (можете да ги направите и с бяло брашно, както и можете да смесите равни части пълнозърнеста ръж и бяло брашно) 
2/3 ч. ч. захар
2/3 к. ч. олио
1 яйце
1 с.л. какао
100 мл прясно мляко
100 г квас с хидратация 100% - може да използвате квас в пика му или директно да вземете от хладилника.
1/2 бакпулвер
Сухите съставки се смесват в купа.
В друг съд смесвам яйцето, кваса и разбивам леко с вилица, добавям прясното мляко и отново леко с вилицата да стане хомогенна смес.
Смесвам течни и  сухи съставки, може с дървена лъжица, бъркалка, миксер, каквото ви е удобно да разбъркате добре сместа. Олиото добавям най-накрая.
Сместа оставям два часа на стайна температура, като покривам съда, за да не се образува суха кора на повърхността.
Наливам по равно във всяка от формите.
Пека в загрята фурна на 170-180 градуса, долен реотан и вентилатор за 30 минути.

П.П. По избор можете да добавите цели орехчета в сместа.


Коментари

Популярни публикации