Домашна коледна украса

Ето и една идея за коледна украса, в която можете спокойно да включите комплект детски ръчички, дори е задължително, тъй като удоволствието, изписано на детското личице е гарантирано, а и гаранция, че мама ще има с какво да запълни времето си след като заниманието приключи - с голямо почистване, разбира се.

Та да ви споделя какво се случва в един вече петъчен зимен следобед някъде към 5 следобед. Ами захванала съм се да правя няколко вида хляб в кухнята и в един момент се озовах с две наспали се вече деца, купи с тесто и изобилие от брашно. Естествено децата в хора заискаха да си играят с тестото и тъй като не можеше и дума да става за прахосване на ценния лимец, веднага извадих пакета брашно, който се ползва за игра. Това е най-евтиното брашно, което има във Фантастико с тяхната марка FF. Целогодишно го продават по 0.69 лв. и никога не ми е жал да го използвам за приготвянето на домашен пластилин или каквото и да било друго, с което децата да се забавляват. И така този път реших, че след като и малкият участва, а той много хвърля, изтърва и после отново връща в купата, та затова прецених, че най-удачно ще е да си направят нещо, което няма да се яде. Първо връчих на всеки от двамата по една купа. Докато малкият се забавляваше да пресява брашно близо половин час, то големият се впусна смело да разбърка брашното с вода и да си направи свое собствено тесто. Оставих ги да действат на воля, докато им омръзне, след което измесих приготвената от тях смес в една топка тесто и ги оставих да си късат топчета и да си ги месят сами. Така откараха още половин час. След това дойде ред на разточването показах им как да го правят и се започна едно ми ти точене... свят да ти се завие, като гледаш що брашно има вече по пода и като знаеш, че сама си си виновна за този (без)порядък. Та когато се наситиха и точенето извадих комплекта си формички за рязане на бисквити и започнаха да си режат от разточеното тесто. Вече бях изпекла хлябовете и фурната ми беше все още топла. Пробихме на всяка от формичките по една дупка, в която по-късно да вкараме конец и да използваме за украса към коледната елха, след което поставихме формичките от тесто върху хартия за печене и ги оставихме да се сушат на остатъчната топлина от фурната.
И така децата откараха цели два часа в кухнята без да се сетят за каквото и да било друго. Просто бяха погълнати.
На следващия ден сутринта още по пижами започнахме да оцветяваме формичките. Баткото старателно с четката и боите, а малкият - на него му беше достатъчно, че си има четка и чаша с вода. Маза върху едно нещастно зайче, докато "козината" му подгизна и се върна в изходна позиция - тесто. От въпросната продукция не можах да снимам кой знае колко, защото голяма част не бяха за показване, а други изпотрошени. Но няколко дни по-късно повторихме упражнението отново с голям интерес от страна на децата и така стигнахме до ето тази колекция от коледни елхички.
Е забравихме да пробием дупки за конците, но и това измислихме вече как да стане. Така че пак ще влязат в употреба.
Та ето ви една идея за уплътняване на времето на малчуганите :)







Коментари

Популярни публикации