Лесна вита баклава

Предлагам ви една излючително лесна за приготвяне и много ефектна за сервиране баклава.

Необходими продукти:
1 пакет готови кори (за приготвянето на тази използвах пакет от 500 г)

2-3 ч.ч. орехи
1 ч.л. канела
250 г масло
1 к.ч. олио

За сиропа:
4 ч.ч. вода
4 ч.ч. захар
1/2 к.л. лимонтузу

Приготвяне:
Ще ви е необходимо стреч фолио (фолио за свежо съхранение), четка за нанасяне на мазнината или супена лъжица, зависи с какво ви е по-лесно да работите.
В пакета готови кори, който ползвах листите бяха 19. Моят съвет е да разделите пакета на две равни части и да приберете едната, за да не изсъхва, докато работите с другата. Ето и стъпките.
1. Разделям пакета на две части.
2. Вземам един лист и го намазвам по краищата с 1 с.л. олио.
3. Залепвам върху него следващия лист, като внимавам да не се препокриват точно двата квадрата, да се разминават леко с около 1/2 см.
4. Върху втория лист отново повтарям намазването с олио, наръсвам с орехи, които предварително смилам много ситно. Внимавам да не стигам до края на листа, тъй като по-късно при навиването има опасност да изпаднат.
5. Продължавам със залепването на третия лист, като отново го намазвам с една с.л. олио, наръсвам с орехи и т.н. до изчерпване на корите. Приблизително 8-9 кори използвам.
6. Навиване на баклавата - не притискам много плътно, за да не се разкъсат корите.
7. Нарязване - сега е моментът да проверите колко са наточени ножовете вкъщи. Вземете остър нож и нарежете полученото руло на кръгове с дебелина 1.5 - 2 см.
8. Наредете получените орехови охлювчета в тава с леко намазнено дъно.
9. Поставете тавата в студена фурна на минимална температура, ако е газова фурната или на 150 градуса. Печете докато леко започне да променя цвета си.
10. В метална тенджерка разопете на котлона кравето масло и оберете пяната, която се образува. Внимавайте да не прегори. Намалете котлона максимално и когато започне да завира дръпнете от огъня.
11. Залейте с разтопеното горещо масло парченцата баклава. Аз лично използвам супена лъжица и разпределям по 1 с.л. от маслото върху всяко охлювче.
12. Продължете с печенето до пълна готовност на 150 градуса. Цялото печене на баклавата ми отнема 1 час.

Приготвяне на сиропа. 
Кипвате водата със захарта, добавяте щипката лимонтузу. Не прекалявайте с лимонтузуто, то се слага, за да не се озахари сиропа, а не за подкиселяване.
Има два начина за заливането. Единият е да приготвите сиропа и да го оставите да се охлади, докато се пече баклавата. След като извадите баклавата от фурната веднага да залеете с изстиналия сироп. Другият вариант е да изчакате охлаждането на баклавата и да залеете с горещ сироп. Внимавайте с изливането на сиропа. Не просто го "изливате", а го добавяте постепенно и равномерно иначе има опасност парчетата да изплуват отгоре и да развалите формата. Оставете баклавата да поеме добре сиропа. Сервирайте по парченце и полейте със сиропче отгоре, ако е останало такова. Ако прецените можете да си направите още сироп, тук вече зависи от личните предпочитания.
Листите се подреждат един върху друг, така че да се разминават с около сантиметър

Започваме да добавяме орехите на втория лист

Намасляваме листите в края, като оформяме форма на квадрат

В горната част на листа не покриваме докрая с орехи



Навиваме на руло

Подреждаме плътно в тавата





Коментари

Популярни публикации