Домашна шунка


От години се чудя как да заменя колбасите от магазина с по-здравословна домашна версия. И вече от доста време изцяло сме заменили купешката версия на пастърмата и си приготвяме вкъщи пастърмата, от скоро си правим и пастет, но шунка не бях приготвяла. Изчетох много рецепти, вариантите за шунка варират от варена до печена. Може да се ползва пилешко, пуешко, свинско, но общо взето има разлика в приготвянето на птичите меса  и свинското месо. Спрях се на следния вариант, тъй като имах домашно пилешко месо. Следващият път ще опитам със свинско.
Мариноване на месото
на всеки 350 гр филе (пилешко)
1 ч.л. морска сол,
1 ч.л. мед, 

1 ч.л. черен пипер, 
1/2 ч.л. червен пипер
1 скилидка чесън – макар, че за мен е по-приятно без него
вода - колкото да покрие филетата, за да поеме месото по-добре маринатата
Месото се надупчва с
вилица.
Маринататa се разбърква, за да се разтвори всичко добре.
Филетата се потапят в маринатата и се оставят в хладилника за период между 5 часа и 3 дни. Ако изберете втория вариант, то на всеки 24 часа марината се разбърква и филетата се обръщат.
 

Обезсоляване
Много важна стъпка, особено ако сте решили да изберете по-дългото мариноване. След като месото е мариновано, обезсоляваме по 1 час за всеки ден престой. Месото се накисва в студена вода за 1 час, ако е стояло 1 ден. Ако е престояло 2 дни, измивате отново и за втори път поставяте в чиста студена вода за още 1 час. Ако месото е било мариновано 3 дни - съответно ще накиснете за още 1 час в студена вода.

Подсушаване
Следващата стъпка е подсушаване на обезсоленото филе с кърпа или домакинска хартия и завързване с канапче или термоустойчив конец, за да е стегнато и оформено. Може да се приготви и без завързването, но се губи ефекта от приятния външен вид.

 
Печене
и слагаме във фурна да се пече на 120 градуса само върху домакинска хартия, като от време на време завъртаме. Ако имате термометър за месо, печете докато получите вътрешна температура 73 градуса, ако нямате - докато се получи златиста коричка. Вадим филето и го оставяме да се охлади. Така приготвено може да се консумира до 10 дни.

По мое мнение...
Месото си е сухо, но няма как да не е при условие, че е пилешко филе. Прекалих с чесъна, защото ми е много любим, но следващият път не бих го направила, а може да опитам да го заменя с чесън на прах или да го пропусна. Дори аз като любител на чесъна, трябва да си призная, че миризмата на готовата шунка просто те блъска в носа. Така че - БЕЗ чесън ;) Експериментирах, като завих в месото и няколко резена сурова червена чушка. Освен, че изглежда интересно, не намирам особена разлика във вкуса. Пече се продължително време - може би около 3 часа. Не засякох точно, но си беше доста. Веднага изпекохме и сандвичи с новото производство. Станаха чудесни. Прибирам остатъка от шунката в хладилника и по специално в една оказа се вълшебна кутийка на Tupperware. Не вярвах, че в тези кутии може да се съхраняват по-дълго време от обикновено и то бързоразвалящи се продукти. Убедих се от опит с едно забравено сирене, което стоеше в кутията без саламура. Когато се сетих за него, още преди да отворя кутията го отписах мислено, защото знам, че ще е покрито с жълта плесен и ще понасмръдва лекинко ужасно, но... останах изненадана и още не мога да си го обясня. Сиренето изглеждаше така, както го бях оставила преди 10-тина, а може би и повече дни.


Коментари

Популярни публикации