Картофи на ветрило

Ето и още една лесна рецепта за вкусно мезе към бирата или просто за мързелив обяд.

Необходими продукти
еднакви по размер картофи, за да могат да се изпекат равномерно
бекон
краве масло
олио
кашкавал

Приготвяне
Умишлено не прилагам точни мерки, тъй като тук мерките са от абсолютно без значение, водещи са вкуса и предпочитанията на семейството.
Картофите се измиват и обелват. След това се нарязват без да се стига до дъното. Ако ги срежете прекалено високо, няма да можете лесно да вкарате плънка между разрезите. Така че още с първото картофче, ще усетите на къде духа вятъра и до последния картоф вече ще сте професионалист, освен ако не сте изпили бирата за "след ястието", тогава ще сте гладен и порядъчно почерпен с бира кандидат-професионалист.
Във варианта, в който ги приготвих сложих в прорезите бекон, резенчета гъби, но честно казано, не ви съветвам да хабите гъбите по този начин. По-вкусно е с бекон само. С гъбите можете да запълните евентуално празните местенца в тавата и да ги наръсите с кубчета бекон или пък просто с масло и сол.
След като напълните разрязаните картофи ги нареждате в леко, ама много леко намаслена тавичка. Аз използвах олио за тази цел. След като ги подредите, нарежете на тънко масло и поставете върху всяко картофче отгоре.

Печене
През първия половин час пекох при покрита с фолио тава. След това махнах фолиото имаше останала водичка, изчаках да се изпари, да се доизпекат и сложих настърган кашкавал. След като се запече кашкавалчето сервирах.
Ако прецените можете да посолите картофите преди да ги сложите за печене, но аз лично заложих на соления вкус на бекона и на кашкавала и за нашия вкус се получиха чудесни. Ако обаче ще се наложи да изпиете голямо количество бира, можете да ги подсолите, някак по-лесно ще ви върви глътката после ;)

И още една идейка. Можете да изпечете лукче под формата на розичка. Ефектно, красиво и вкусно. Мисля, че ако се изпече още малко лукът, докато се карамелизират краищата ще се получи едно ново мезе ;)

Коментари

Популярни публикации