Сладка погача за бебе

Необходими продукти
7 г суха мая, тоест едно пакетче
200 мл (1 водна чаша) прясно мляко
200 мл вода
200 мл олио
5-6 с.л. захар
1 равна c.л. сол (ползвах морска сол)
брашно около килограм

В моя случай имах суха мая, но би могло да се приготви и с половин кубче жива мая.
За по-голям разкош използвах вместо вода цвик. Цвикът приготвих като сложих 1 ч.л. изцеден лимонов сок в 4 л прясно мляко. Кипнах го и се получи прясна извара, а отделената течност е тъй наречения цвик (суроватка). С него се приготвят страхотни баници и питки.
Смесват се прясното мляко, олиото и водата (или цвик) със захарта и солта. Затоплят се съвсем съвсем леко, колкото да се разтвори солта и захарта.
Брашното се пресява и разделя на две. В едната част сипвате сухата мая. Добавяте и течните съставки и започвате да измесвате, като постепенно добавяте и втората част от брашното, докато получите меко и мазно тесто, което се отделя от стените на купата.
Доизмесвате го върху кухненския плот и го връщате в съд, леко намазан с олио. Похлупвате плътно с капак или фолио и оставате да втаса, докато увеличи двойно обема си.
Изсипвате тестото върху плота, без да го измесвате. Първият път направих грешката да го измеся и при измесването се загуби прекрасната лекота и ефирност на тестото, което беше станало като въздушно. При второто ми приготвяне на тази питка, просто преместих готовото втасало тесто на плота, разточих го много леко и нарязах на малки триъгълници като за кифлички. Самото тесто е мазно и не се нуждае от допълнителна мазнина или каквото и да е друго. Не лепне и се работи много лесно с него.
Взех хартия за печене и я поставих в тавата. Целта ми беше лесно да извадя питката след изпичането й, а с хартия за печене това става безпогрешно.
Наредих кифличките и се получиха красиви парченца. Оставих да втасат отново до удвояване на обема и намазах питката с разбит белтък. Белтъкът се разбива леко с вилица и се нанася много лесно с четка, ако имате такава.
Пече се бавно и дълго на не много висока температура, за да се изпече хубаво.
При вентилаторна печка като моята използвам функцията вентилатор с долно нагряващ реотан. В началото започвам на 180 градуса и след 20 минути продължавам на 150 градуса и така близо час.
нареждаме кифличките и ги оставяме да втасат
разбит белтък

Коментари

Популярни публикации