Млечно хлебче с танджонг (tangzhong) метод



Източник: https://www.youtube.com/watch?v=tc3coiL36Cg

Няколко думи за хлебчето. Това тесто всъщност е много подходящо да бъде оформено като:
📌 питка
📌 тостерен хляб
📌 хамбургер питки
📌 хотдог питки
📌 кифлички
📌 пълнени питки и т.н.

Рецептата в оригинал можете да откриете тук. Приготвя със суха мая. Давам превод на оригиналната версия и ще отбележа нещата, които промених. Съветвам ви, ако имате 6 минути време да изгледате клипчето и да видите, как трябва да изглежда оформянето. Ако нямате тази възможност, то споделям, че специфичното е, че тестото се прави на топки и топките се разточват, за да се извади въздуха от тях. След което се навиват на рулце. Тъй като изгледах и други рецепти, някои сръчковци го правят с повторно окръгляне на тестото в топка. И двете водят до прекрасен краен резултат.

Първо се приготвя "пареното тесто" - tangzhong метод. Това е брашняна каша в съотношение 1:5 брашно вода, която се приготвя на котлона с непрекъснато бъркане и при температура 65 градуса. Тоест не трябва да завира, щото ся па и термометър да си вземате, ай нЕма нужда. Ще подскажа, че от 9 възможни степени на котлона, това чудо го приготвях на 3-2 степен.

Втори важен момент - маслото е последната съставка, която се добавя, след като се измеси добре и се изгради глутена.

Продукти за пареното тесто - tangzhong

40 г брашно
200 г вода

След като го приготвите го оставяте да се охлади в плътно затворен съд или кутия покрита с фолио. В оригиналната рецепта пише, че престоява в хладилника за 6 часа преди употреба, но аз го охладих и ползвах веднага.

Продукти за тестото

580 брашно
60 г захар
12 г сол
10 г суха мая - тук аз замених в моята рецепта с квас - 150 г квас с хидратация 100%
10 г сухо мляко  - голям зор видях, докато намеря. Сухото мляко се слага, заради високият процент съдържание на мазнини, така че не си купувайте "обезмаслено", защото и такова се продава.
Всички сухи съставки объркайте добре.
260 г прясно мляко
50 г яйца или 2 средно големи яйца
пареното тесто - tangzhong
50 г безсолно краве масло със стайна температура

Всички сухи съставки се объркват добре в купата преди да започне месенето. Добавят се течностите - млякото и яйцата, както и "танжонгпингпонгмонг"-а. Меси се на първа скорост на миксера или на ръка, докато се събере в хубаво гладко тесто. Оставяте го да почине малко, аз го направих, колкото да отскоча до училището и да се върна, за около 30 мин. Глутеновият прозорец беше направо "джам".


 Добавих и размекнатото масло. Месих още 2 минути с миксера. Докато се образува гладичко тесто и после на ръка си го направих на хубава топчица, ей така за да си го усетя.  :)

Печене

Разбивате едно яйце леко с виличка, можете да добавите и една лъжица прясно мляко и леко, ама много леко с четка мажете, защото тестото е много въздушно. Редите парченца масло, ако желаете. Аз пожелах :)
Следващият път ще пробвам да ги изпека в студена фурна без предварително загряване. Този път загрях фурната и пекох за 30 минути на 180 градуса без пара, без вентилатор, като се наложи да намаля леко към края, за да не почернеят.

Коментари

Популярни публикации