Кроасани с квас


 
Днешната ми публикация се дължи на вдъхновяващата намеса на една друга Яна. Животът е предопределил по пътя си да срещам явно много буквички "Я" с благотворно влияние. 
Тази Яна е по-цапната в устата и от мен. Познаваме се с нея от уроците по х'американски английски. Шегувам се. Пълни простотии. Хлябът ни събра, естествено. И хортуваме си ние с Другата Яна в мен

- Хальо!

Гледам ти кроасаните и си позволявам да съм нахална и да споделя едно аматьорско мнение. Ако решиш пробвай другия път да ги печеш на 200 за 10 мин и на 180 до изпичане. Средата не е допечена и не се разделят пластовете като на кроасани. Иначе шапка ти свалям на ламинирането. Страшна си! Еваларка!
(само на х'американски си говорим, когато сме сериозни)


 




Последните две изречения си ги дописах сама. За да са поФаля пред вас. :) :) :) Колко пА да са шегувам :) 
И от дума на дума, все по х'американски, са разбрахме, че аз много искам да направя читави кУрасани и тя ме съжали и ми даде рецептата, по която тя ги прави. 
Помолих я да ми ги обясни стъпка по стъпка като на идиот, та да им сФана тънкостите, обаче тя ме убеди, както само тя си може, че чак толкоз идиотски ше й бъде трудно да го напише, затуй да си фащам рецептата и да правя к'вот си зная. 
И аз тъй напрайх. 
Направо даже пиша рецептата с незначително малките си промени в нея. 

Ден 1
Вечерта захраних едно мини количество квас от 50 грама, което щях да ползвам на следващия ден за "майка". Такова захранване си правя така или иначе всяка вечер на кваса. Кваско се храни сутрин и вечер на 12 часов режим. 

Ден 2
9 ч 30 мин. КВАС
Захранване на кваса в следните пропорции. 
50 г майка
50 г брашно
50 г вода
15 г захар
Оставен на стайна температура и забравен. 

14 ч 30 мин. ЗАМЕСВАНЕ

Смесвам всичко без маслото. Измесвам на гладко тесто и добавям маслото. 

110 г вода
30 г яйце
45 г захар
6 г сол
140 г сладък квас
300 г брашно
15 г масло

Отделно ще ви е нужно масло за ламиниране на тестото. За там ви трябват 180 г краве масло. 
Един съвет за яйцето. Счупвате яйцето в малко бурканче, разклащате, докато се разбие и отмервате 30 грама, останалото количество затваряте и прибирате в хладилника. Можете да използвате на следващия ден за намазване на кроасаните. 
Това тесто разтягате 2-3 пъти за час и половина. Ако можете 3 пъти през 30 минути, ако не можете поне 2 пъти през 45 минути. 
Оставяте го след това за час-два да дръпне на стайна температура и да почне да втасва. 
Докато тестото втасва, можете да подготвите маслото за ламиниране. 
Отмервате 180 г масло и го разточвате с размера на квадрат около 18-20 см страната. Разточвате го върху хартия за печене или прозрачно фолио, или найлонче. Прибирате го в хладилника да чака. 

19 ч 30 мин.  ПОДГОТОВКА ЗА ЛАМИНИРАНЕ
Това е интервалът при който се случиха при мен нещата. Разточвате тестото в правоъгълник с размери 20 х 40 см. и поставяте върху разточеното тесто плочката масло и правите първото прегъване. Тук само сгънах маслото в тестото и не правих нищо повече. Опаковах в прозрачно фолио тестото и го поставих върху един охладител, който държа във фризера. От онези охладители за хладилни чанти. Отгоре върху тестото метнах още един охладител. Направих го, защото тестото беше много топло от дългото седене на стайна и не изках да разтопи маслото. В същото време исках да приключа с ламинирането още същата вечер.  
Това не мога да го обясня с думи прости, но мога да ви пратя линк, от където да видите, как го правят професионалистите. Ето от този другар е страшна работа. Гледала съм го веднъж и признавам си, че се отегчих до смърт от всички стъпки, но ако иска човек да се научи, все пак трябва и малко търпенийце да прояви. Поне веднъж де, после може да орежете салтанатите и по през просото да го карате. Ето линк със стъпките. 
20 ч 30 мин. ЛАМИНИРАНЕ 1
Разточих тестото, сгънах го на три и пак го прибрах в хладилника. Всичко отне не повече от 5 минути. 
21 ч 30 мин. ЛАМИНИРАНЕ 2
Разточих за последно тестото, сгънах го пак на три и пак го прибрах в хладилника. Пак 5 минутки. 
Отидох да спя :) 

Ден 3
8 ч 30 мин.  Финале  гранде ламинанДе :) 
Ако сте си изпили кафето, можете да започнете с финалната част, ако не сте тестото няма да ви избяга. Тук няма чак такава драма час-два разлика. 

Разточвам тестото, оразмерявам триъгълничетата. Тези бяха с основа 9 см. Нарязаните триъгълничета, прибрах в хладилника, защото в последния момент установих, че в тавата, в която щях да ги редя вече имаше питки, които трябваше да пека. И понеже нямах друг съд, се наложи да изчакам. 
Прибрах триъгълничетата, както бяха нарязани и след 30-40 минути, когато тавата ми беше свободна, ги навих и прибрах. Оооле! :) 
Завих с фолио тавата и ги оставих на топло в кухнята, но не на директна слънчева светлина. Втасаха за 9 часа. 
Успях да ги прибера в хладилника с все тавата и ги оставих там, докато загрявах в това време фурната. 
17 ч 30 мин. ПЕЧЕНЕ
До този момент кроасаните се бяха уголемили доста, но при печенето пораснаха още. 
Фурната на 200 градуса. Ако не сте забравили за яйцето в малкото бурканче, сега е моментът да го извадите и да намажете с него кУрасаните. Случвало ми се е и да забравя да ги намажа. Не стават така лъскави, но иначе са си все така хубави и като няма яйце.
Да се върна на кУрасаните. Пекоха се в собствен сос. Цели 15 минути ги гледах, как се пържат в маслото. Не се стърпях, отворих фурната и излях маслото. Тъй като пека директно върху тавата, а не върху хартия, този номер е възможен, но ако печете върху хартия, рискувате да изтъркулите кроасаните. Видях, че дъното им е почнало да се запича повече, въпреки че ги пекох на второто ниво на фурната от 4 възможни, тоест не ги пекох на най-ниското ниво. 
Продължих още 10 минути, докато се запекат и отгоре и пак ми седяха светлички. Ще трябва да доизпипам печенето. 
Ами това беше. 

Друго, което мога да добавя. Ако искате да ги хапвате на закуска, можете готовите втасали кроасани с все тавата, да ги приберете в хладилника и да ги изпечете на следващата сутрин. И така става. Няма да превтасат. 



1/ Вътре съм сгънала квадратната плочка с масло.
Горе долу това са 20 х 20 см. 


2/ Разточвам го на около 60 см дължина и 20 см ширина.
Изрязвам краищата на тестото, в които не се вижда слой масло.  
Сгъвам го на тесто на три. През 1/3 от дължината.


3/ След изрязването на краищата вече не се получава квадрат с размери 20 х 20, а по-скоро правоъгълник.
Вече се водя тук от това да не пада дебелината на тестото под 7 мм, щото ще го окепазя и слоевете ще се смесят










Коментари

  1. містер Бенджамін Лі був ключовим партнером у нашому успіху та безцінним активом для зростання та майбутнього нашої компанії, містер Бенджамін та його позикова компанія інвестували у мій бізнес із позикою 1000000 доларів у розмірі 2 натомість, і це було дуже приємно працювати з ним, тому що я не знаю, що б я зробив без допомоги пана Бенджаміна та його позикової компанії, пана Бенджаміна контактна електронна адреса: 247officedept@gmail.com та whatsapp: + 1-989-394-3740

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации