Сироп от рози


Като имаме предвид, че розите са ядливи, но не всички са ароматни, то в подбора на розови листенца имайте предвид точно този факт. 
За направата на това сиропче, ползвах:
🌹 130 г силно ароматна оранжева роза, 
🌹 130 г така наречения цвят пепел от рози - много ароматна беше също и тази, но светла на цвят. 
Този букет ми осигури аромата, но тъй като исках сиропът да има цвят, а не да е белезникакъв, затова добавих и 
🌹 130 г тъмно червена роза
🌹 1 кг захар
🌹 10 г лимонтузу (1 пакетче)
🌹 2 литра вода

Измервате цветовете и след това ги измивате. 
Измитите цветове слагате в тенджера и заливате с водата. 
Намачквате с ръце, за да пуснат още от аромата си. 
Оставяте да престоят 24 часа. 
След 24 часа добавяте захарта. 
Слагате тенджерата на котлон, за да заври сместта и когато заври добавяте лимонтузуто. 
Горещата течност прецеждате и наливате в бутилки. Можете да добавите по няколко листенца от розите вътре в самия сироп, просто за разкош. Горещата течност кара капачката да се разшири и тя вакумира при изстиването. Стар и изпитан трик. 
Това е вариантът, на приготвяне, който ми допадна най-много. Миналата година правих по два начина. 
Студена настойка от розите и този вариант с кипването, който ви предлагам тук. 
Вторият вариант ми хареса много повече, заради това, че се оцвети много красиво. При първия ми вариант се получи бледа течност, която ухаеше на рози. Също много вкусен, но не толкова красив на цвят. 

И още един трети вариант, който можете да си направите е вариант за бърза консумация, който можете да оставите на стайна температура, за повече време. На 3 ден ще започне да ферментира и да се получи естествено газирана напитка. Става също много приятна, но трябва да се консумира веднага. 

И сега, ако сте стигнали до тук ще ви издам и още една малка тайна. Напоследък нещо залитам по подправки и ориенталска кухня. Предимно чета и разглеждам рецепти, като ми прави впечатление, че често се използва розова вода за овкусяване на ястия. Може би от там ми хрумна и идеята да добавя по нещо от себе си към този сироп. 
В моя случай:
1 гвоздейче карамфил
1 пръчка канела. 
Мисля, че се съчетаха чудесно с розата, която обикновено си ухае точно на парфюм. Канелата и карамфилът са толкова нищожно малко, че не доминират и не превземат вкуса, но много нежно подчертават и допълват розата. Ако сте склонни да експериментирате, опитайте в някой от следващите си опити. 




Коментари

Популярни публикации