Ябълков сладкиш с канела и орехи

Ето и една лесна рецепта, с която няма да шашнете никого с кулинарни умения, но пък е толкова лесна, че когато изпаднете в ситуация "какво сладичко да приготвя за децата" или "ох, още няколко ябълки, които се подмятат" -  това е вашият отговор.

В случая изпаднах във втората ситуация. Ситуацията, в която се застъпиха различни трайни и не толкова трайни плодове, та се наложи едните да влязат в тавичка и във фурната.



Продукти
4 яйца,
1 ч. ч. захар
2 ч. ч. брашно

1 ч. ч. олио
1 ч. ч. смлени орехи
3-4 средно големи ябълки
1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
1 супена лъжица канела

 (просто, защото я обожавам иначе може и по-малко)








Приготвяне
Първо разбивам яйцата със захарта. После постепенно добавям брашното, канелата и олиото.
Ябълките настъргвам на едро ренде, обърквам ги със содата и ги прибавям към сместа. Накрая добавям и смлените орехи. Орехите могат и да се прибавят на едри парченца, но зависи от вкусовете и предпочитанията. Същото важи и за ябълките. Може да се настържат, но може и да се нарежат на кубчета. Тъй като имах "кисели" ябълки под ръка добавих и още половин чаша захар към рецептата. На мен лично ми дойде твърде сладко, но на децата хич дори.


Печене
Пече се по-бавно отколкото кексовото тесто, заради плодовете. Аз лично го пека първо на висок градус, докато се надигне сместа, след което намалям градусите и "суша", заради плодовете. Но и тук вкусове всякакви. За едни - глетав, за други - сочен. Аз лично го предпочитам сухичък.

Коментари

Популярни публикации