Редките питки на баба Мара
Не знам защо никога не са се правили в нашата къща. Може би затова днес вкусът на тези питки ме върна назад в детските спомени, в къщата със зелената ограда, която днес пустее, а внуците на баба Мара вероятно са се пръснали по света.
Продукти
1/2 кофичка кисело мляко
2 яйца
2 с. л. захар
1 ч. л. сол
1 ч. ч. вода
брашно - колкото за гъстотата на палачинки
ПриготвянеПонеже имах под ръка работещ миксер, се възползвах и разбих сместа с него. Отне ми около 2-3 минути. След което самото пържене отнема по 1-2 минути на тиган.
Питките се пържат в тиган с повечко мазнина. Сипват се с голяма лъжица и това е ;) Изключително бърза, засищаща и много лесна закуска.
След като закусихме с децата се отправихме на вело разходка. Пътят ни мина през една поляна, на която пасяха едно магаре и една овца. Естествено овцата се оказа по-блага и по-мека за галене, та се спряхме и й отдадохме нужното внимание. Топлият хляб от фурната можеше да почака. Оказа се, че хлябът може и да почака, ама не в нашата торба. Купихме си каквото беше останало и продължихме по пътя си. Когато стигнахме до къщата на баба ми и дядо ми, децата някак си отново бяха огладнели и питките от раницата ми попаднаха точно в целта.
Баба каза, че тези питки едно време са ги наричали "лаланги". Нямам спомен баба да ми ги е приготвяла. Каза, че са ги правели само с брашно, вода и малко сода. Така ли е, не е ли? Нямам представа.
Коментари
Публикуване на коментар