Мързеливи и здравословни картофени кюфтета


Не съм от тез` како Сийке дето въртят едни засукани менюта, обичам ги простички, ако може и леснички, а ако може и да са по-здравословнички. Сега това последното, кога как до`де, ама все пак се старая.
Съвсем скоро отново ще вляза в редицата на работните пчелички, които се трудят "от-до, от-до" и няма да има време ни за проЗти, ни за умни ястия, та все по-често правя опити да си спестя не само труд, но и време. Най-ценният ресурс на нашето поколение се оказва времето.
Та в този ред на мисли е и днешната ми рецепта.

Необходими продукти
1.5 кг картофи
2 глави лук
2 яйца
220 г краве сирене
червен пипер, чубрица, сол
По желание панировка
1 к.ч. галета или ситно смлени сухари, стар хляб, каквото ви е останало, а може и царевично брашно или грис, смесен с малко брашно
подправки по желание - тук са използвани куркума, кимион, кориандър, сух чесън, червен пипер, сминдух






Приготвяне
Хубаво измивате картофите, тъй като ще се наложи да ги варите с обелките. Слагате ги в студена, а не гореща вода, за да останат цели. Аз лично не слагам сол във водата.
След като изстинат сварените и обелени картофи са чудесна основа за приготвянето на куп ястия по време на седмицата, когато издъхвате от липса на време. Само подсказвам - пататник, огретен, запечени на фурна, въпросните картофени кюфтета и т.н.
Картофите се настъргват и към тях се добавя ситно нарязан лук, натрошеното сирене, 2 яйца, подправките. Ако сместа е топла се оставя да се охлади, а ако заготовката от варени картофи ви е от предния ден, то направо пристъпвате към следващата стъпка.
Включвате фурната на 170 градуса с вентилаторче да загрява или на 190 градуса в обикновената печка и започвате да оформяте топчиците кюфтенца. Редят се директно върху хартия за печене или силиконово килимче, като тук по желание може да се панират. Направихме си и по двата начина, разликата е единствено в ароматната и леко по-хрупкава коричка на кюфтенцата с панировка. Ако решите да ги панирате - просто овалвате топките в сместа за панировка и редите по същия начин.
Направете си шарена тава - половината със, половината без панировка, за да видите кои ще ви харесат повече. На снимката съм показала и от двата модела.
Пече се на 170 градуса с вентилатор 30 минути. Може да печете и 25 или 40 минути, тук вече зависи колко по-тъмни ги искате ;) Отваряте и проверявате.
Докато кюфтенцата се пекат правите и едно млечно сосче, с което ще ги поднесете.

За млечния сос
кофичка кисело мляко
1-2 с.л. майонеза
пресен магданоз или копър
1 скилидка чесън
С вилица разбивате млякото и майонезата, заедно със зелените подправки, добавяте и една скилидка чесън в ролята на антигрипал и гледайте сеир после на масата.

Да ви е сладко, дружина! ;)

Коментари

Популярни публикации