Здравословни домашни крекери

Ето и соленият вариант на здравословните овесени бисквитки.
Необходими продукти
250 г едри овесени, ръжени или ечемичени ядки
1 ч.ч. мазнина - може да използвате олио, шарлан, масло от гроздови семки или зехтин
2 ч.ч. вода - по-хубави стават, ако се сложи 1 част вода и 1 част бира. Аз лично в тази доза сложих не вода, не бира, а Квас Тарас (напитка подобна на бирата, която се предлага в руския гастроном)
2 ч.л. хималайска сол или 1 ч.л. обикновена сол
1 ч.л. сода
1 1/2 ч.ч. семена - слънчоглед, тиквено семе, сусам, натрошено ленено семе и др. по желание.
подправки - кориандър, кимион, джинджифил, мащерка, риган, ким - или други по избор
250 г брашно - пълнозърнесто, ръжено, бяло, лимец - изборът е ваш. Аз го направих с равни части ръжен и пшеничен грахам
Сухите подправки се смесват. Прави се кладенче, в което се излива шарлана или мазнината, която сте избрали. Прибавя се бирата с разтворената в нея сода. Всичко се обърква и постепенно се добавя брашното. Получава се маслено тесто, от което можете да късате топченца и да ги сплесквате в дланите си, за да получите кръгли хапки. А можете да направите като мен и да разточите от тестото лист с дебелина 5-6 мм и да изрежете желаната форма - ромбчета, квадратчета, гризини, кръгчета с помощта на чашка и т.н.


Печене

При конвекторните печки - долен реотан с вентилатор. Предварително загрята фурна на 180 градуса. Редите директно върху тавата, без хартия, без мазане и т.н. Печете 7-8 минути на 180 градуса, намаляте до 120 и продължавате печенето с още 20 минути.
Охлаждате върху решетка.
Трайност - месец.
Да ви е сладко.
;)

Коментари

Популярни публикации