Как да направим козунак на конци - рецепта за начинаещи



Много приятели вече ме питат как да си приготвят козунак. И всички до един не са правили през живота си козунак. Ще ви запозная с рецептата, с която направих първия си козунак. Никога не бях правила и дори не си и помислях, че ще стане. Пък и нали знаех от всички колко е трудно. Как температурата трябва да бъде не знам си каква, пък продуктите да седят на топло, пък това, пък онова... Е, оказа се, че не е точно така. Достатъчно е да имате мерак и нужните продукти. :)


Необходимите продукти: 
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити
150 г захар
1 пак. суха мая на д-р Йоткер (7 грама)
200 г заквасена сметана (1 малка опаковка)
60 г разтопено масло или свинска мас
40 мл олио или каквато и да е друга растителна мазнина - хубаво е да се сместя два вида мазнина, едната растителна, а другата животинска
щипка сол
1 с.л. сок от лимон
1 ванилия
650 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
разтопено краве масло или олио за доомесване и оформяне
1 шепа ядки по избор - орехчета например
1 шепа стафиди или локум нарязан на малки кубчета или в моя случай накъсан на парченца с големина на лешник

За глазурата:
1 белтък, разбит с вилица
2 с.л. кристална захар
2 с.л. филирани бадем

Начин на приготвяне:
Първо започваме с яйцата и захарта, оставяме брашното на финала. Разбиваме леко яйцата, захарта, маята. Добавяме заквасената сметана, може да се използва и гъсто кисело мляко от 4.5% или да си заквасите сами сметаната. Разтопявате маслото, смесвате го с олиото. Леко да се охлади, за да не е вряло и го добавяте към сместа. Щипката сол, лимоновия сок, ванилията. Ако желаете да настържете лимонова кора, сега е моментът да я добавите. И започвате да добавяте постепенно брашното, докато омесите меко тесто. Всичко това може да направите и на хлебопекарна, ако имате такава.
След като сте измесили едно прекрасно жълто тесто, меко и еластично го оставяте да си почива и да удвои обема си. Ако работите с хлебопекарна, значи стартирате отново програма тесто, затваряте капака и чакате час и половина да приключи.

Оформяне на тестото:
Намазвате повърхността, върху която ще работите с олио и разделяте тестото на две топки. От тях ще излязат два големи козунака. Можете да направите с две различни плънки или просто без плънка.
Разточваме леко с точилка едната топка. Намазваме леко с разтопено краве масло и ако искаме да има плънка редим съответно желаната плънка. Най-лесният вариант - орехчета, стафидки, локум. Завиваме на руло и получаваме един дълъг фитил. При усукване на този фитил се получават после въпросните конци. Разрязваме фитила на три равни части и го сплитаме в желаната форма.  Преместваме в намазнена форма за печене, а с времето установих, че ми е много по-лесно да го сложа върху хартия за печене, защото после ваденето е изключително лесно и без разкъсвания.
И докато чакате да удвои отново обема си, бъдете така добри да си почистите мазния плот и всичко друго около него ;) Ако сте си почистили можете сега да разбиете белтъка с една вилица. Да извадите филираните бадеми, ако искате да украсите козунака и когато козунака удвои обема си - намажете го с разбития белтък, наръсете захар, филирани бадеми.
Печене:
За фурните с вентилатор.
Печем около 45-50 минути на 150С с долен реотан и вентилатор, на средна решетка.
За печка тип "Раховец".
Долно и горно печене на 150С, като мятате една хартия за печене върху козунака в първите 15 минути, за да не изгори отгоре.

Разстилате тестото, мажете с масло, редите сушените плодове, локум и ядки
Охлаждане:До тук проявихте голямо усърдие и търпение. Изчакайте още малко, за да се охлади козунака, преди да го разрежете или разчупите. :)




Коментари

Популярни публикации