Кифлички с квас и кефир




Ето още един прекрасен вариант на кифльочета.
Продукти

☆ 2 яйца (100 г)
☆ 180 г изцеден до гъста сметана кефир, а вие можете да замените със заквасена сметана
☆ 20 г вода
☆ 140 г квас
☆ 7 г сол
☆ 80 г захар
☆ 400 г брашно
☆ 50 г краве масло

Плънка по избор. 
Аз заложих отново на орехи с какао, овкусени с кондензирано мляко. Не се наложи да добавям захар.

Знаете останалото.
Месите всичко без мазнината.
След като измесите гладко тесто, добавяте мазнината на части.
Правите 3-4 разтягания на тестото през 30-40 минути.
Оставяте на стайна за още час и половина два и оформяте тестото в желаната форма.
Аз разточвам на мазен плот, слагам плънката, сгъвам и режа ленти. Лентите усуквам и връзвам. Слагам върху хартия за печене да втасват свободно. Покривам с фолио, за да не съхне тестото. Обикновено захранвам кваса сутринта, когато остане готов замесвам, оформям вечер и сутрин за закуска пека. Ако тестото ми е избързало го прибирам за малко в хладилника преди оформянето.
Дозата е за 10-12 броя по 90-100 грама. Зависи колко плънка ще добавите. Аз слагам по 10-15 г плънка на 90 г тесто. Това за ориентир, вие можете да си направите по ваш избор.
Можете да намалите захарта в тестото до 50 г и да оформите с яйце и сирене.











Коментари

Популярни публикации