Пролетни банички със спанак и пресен лук



Ето и едни пролетни банички със свежи зеленийки.
5-6 стръка пресен лук
500 г пресен спанак
4 с.л. олио
20 г краве масло
300 г кефир
200 г сирене
3 яйца
2 с.л. брашно
1/2 к.л. сода
пресен девисил, джоджен, магданоз
сухи подправки - щипка сминдух, куркума, кимион и черен пипер
пакет кори от 400 г, в случая ползвах "Тракийски"

Задушавам перцата на пресния лук в олиото и когато омекнат добавям измития и нарязан спанак. Заедно със спанака добавям и една малка бучка краве масло.
Оттеглям настрани да се охлади зеленийката и започвам да си подготвям в голяма купа останалата част от продуктите.
Обикновено правя с кисело мляко, но сега имах домашен кефир, който беше станал невероятно гъстичък и реших да го оползотворя.
Към кефира добавих яйцата, разбих леко с лъжица и добавих натрошеното сиренце.
Обикновено слагам 2 супени лъжици брашно и много малко содичка, но този път имах квас, обичайното количество от около 30 грама, което поддържам ежедневно и реших, че ще сложа содичката към кваса и ще го оползотворя и него.
И така смесих всичко с охладените и задушени зелении, добавих пресните подправки, с които разполагах и доовкусих с малко куркума, кимион, сминдух и черен пипер.

Реших че ще направя част от баничките като пурички, които да имат повече коричка, защото аз лично обичам баничката да хрупка и сочните баници са по вкуса повече на останалата част от семейството. Затова направих и от двата варианта.

За хрупкавите банички
Намазвам един лист от корите с една супена лъжица зехтин. Прегъвам листа от към тясната страна на 7-8 см и върху този вече двоен лист слагам плънката. На всеки лист се пада около 65-70 г от плънката. Плънката поставям в центъра на листа върху двойната прегъната част и подгъвам краищата на от ляво и дясно в посока към центъра на кората, за да запечатам крайчетата на пуричката. Навивам докрай, като с пръсти доразпределям плънката, ако усетя, че е неравномерна. Нареждам пуричките върху хартия за печене на разстояние от 2 см една от друга и отгоре леко намазвам със зехтин. Пека на 230 градуса за 35 минути.
Стават много хрупкави открая и сочни вътре.

Останалата плънка направих на сочна баничка.
Отново по същия начин навих пуричките, но ги наредих една до друга без разстояние между тях и с остатъка от плънката около 50 грама, разпределих равномерно отгоре. Полях с тънка струйка зехтин и тук там бучки краве масло.
Пекох отново по същия начин.
И всички доволни вкъщи :)
















Коментари

Популярни публикации