Козунак с квас и орехово-какаова плънка


Тази седмица разбутах паяжините в блога. Толкова отдавна не бях писала в него, че чак бях забравила, че съществува. 
През последните мисля поне две години правя по рецептата на моя близка дружка Галина Баева, като единствено сменям плънката.
А уникалните творения на Галюша, може да видите в нейната прекрасна страничка ето тук. 
Количеството е за 2 козунака. И без друго в това време на изолация и непрекъснато готвене, само се яде, ай да не прекаляваме с количествата.

Продукти за тестото
Нужни са ви 5 яйца, от които ще ползваме за тестото
3 цели яйца
2 жълтъка.
Няма да хвърляме другата част от яйцата, а ще ги ползваме за намазване на втасалия козунак, както и за плънката. Имайте търпение :)
150 мл прясно мляко
150 г квас
150 г захар
2-3 г сол
500 г брашно
35 г олио 
90 г краве масло
За есенция ползвам настъргана кора на един лимон, но вие можете да сложите, каквото пожелаете. 
Допълнителни продукти по желание за оформяне на плънката
Има много варианти за това какво ще присъства в плънката на козунака. Като се почне от накиснати в ром стафиди, мине се през локум, всякакви видове мармалади и сладко, шоколад, ядки и т.н.
Днешният ми вариант е следният:
- 1 ч. ч. смлени орехи
- 2-3 с. л. какао
- 1 ч. ч. захар или на вкус
- единият от белтъците
- можете да сложите и ванилия, или щипка махлеб, или щипка канела.... тук оставям на вас. На мен лично ми е достатъчно само какао и орехи.

И така. Смесваме първо яйцата, захарта и кваса и леко разбъркваме с виличка. Добавяме прясното мляко и солта.
След като сме приготвили течната смес, добавяме брашното и лимонената кора.
Измесваме много добре тестото. Ако месите на миксер отнема около 15 минути, а на ръка около половин час.
Добавяме на части кравето масло, а след това и олиото.
Когато цялата мазнина се поеме от тестото, аз добавям и едно домашно сладко от портокалови корички. Към тази рецепта слагам 100 грама от сладкото. Не прекалявам с него, защото всяка една излишна захар, особено пък захарния сироп от сладкото могат да ми изиграят много лоша шега и тестото да не втаса изобщо или да го направи толкова отчайващо бавно, че може да се проточи и с дни, стига да имате нерви да го чакате.

Готовото тесто оставяме на топло да втаса за 10-12 часа. Под топло разбирайте 26-28 градуса. Ако не успее да втаса за това време, по-добре го изчакайте още малко, отколкото да го оформяте недовтасало.
Когато тестото се напълни с въздухче и стане почти двойно, тогава пристъпваме към оформянето.
За този козунак използвах плънката от смлени орехи, какао, захар и белтък. Доста е щедра като обем, но и с нея не е хубаво да се прекалява, за да не затрудняваме втасване и печене. 























Върху набрашнен плот изсипваме тестото и го разделяме на две части. От всяка част си щипвам по две топченца, които мушвам във форма за мъфини, защото децата им се радват изключително много. Останалото използвам за голям козунак.
Разстилам върху плота с пръсти и равномерно разпределям трошичките плънка. Навивам и тук вече по желание може да сплетете или просто да оставите на руло. Можете и да разрежете рулото на две по дължина и да сплетете образуваните два фитила като мартеничка. Става също много красиво. Както и да го направите няма да се отрази на вкуса.
Оформените козуначета премествате в съда, в който ще ги печете. Аз ползвах хартиени формички за печене, но когато нямам ползвам тава, намазана с олио и поръсена с брашно или пък форма за кекс.
Следва отново втасване. Ако първият път тестото е втасало добре, то след оформянето и сплитането ще му бъде по-лесно да втаса втори път, но пак зависи от топлината в помещението. Може това да са 5 часа, а може и да са 12. Следете го, кога е достигнало двоен размер.
Печенето
Ето вече тук използваме остатъка от белтък, който заделихме в началото.
Леко разбиваме с виличка, колкото да не се точи. Намазваме козунака и поръсваме със захар на кристали.
Печем в леко затоплена фурна, не е нужно да е достигнала пълни градуси. Самото печене е на 170 градуса и продължава около 45 минути, ако печем голям козунак от 500-600 грама. Ако печем малки козуначета мъфинчета са им нужни 30 минути.
По избор козунакът може да бъде намазан вместо с белтък с цяло яйце. Тогава се получава по-тъмен цвят на препечената коричка. Но ако сте като мен и не искате после да ви остават белтъци, мажете с белтък.
Ами това е то. Целувки от мен 💓😘


Коментари

Популярни публикации