Содени бухтички във вариант с кефир и малко квас


Говорихме си тия дни с другарите от Наквасената ни задруга, какво да правим с кваса, който ни остава при редовното хранене на Квасчето.

Специално захраних квас, за да го вкарам в тази рецепта и да видя, дали ще се промени вкусово по някакъв начин.

Вкусът и видът им бяха същите като мамините, които са правени без квас, а само със сода.
В тази рецепта квасът не играе роля на набухвател. Квасът го "прибираме", за да не се хвърля и в същото време не съсипваме рецептата.

Рецептата на маминка е с кисело мляко, но у дома има домашен кефир и за днешната доза използвах кефира си. Той е толкова гъст след два дни ферментация на стайна температура, че ако не вярвате можете да видите в това видео.  


Продукти

Квас и кефир

  • 210 г кефир
  • 280 г брашно
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. сода
  • 60 г квас


Продуктите се измесват на меко тесто, ако е нужно още брашно добавете.
Аз ползвах обикновено бяло брашно тип 500.
След измесването, оставих тестото да си почине. През това време си подготвих нещата, които ще са ми нужни за пърженето. Замотах се около 15-тина минути.


Разточих тестото върху набрашнен плот.
Нарязах на ромбове. Ако искате можете да го нарежете с резци за бисквити и да получите звездички, сърчица, еднорози, принцове, каквото ви душа сака.
Налях щедро мазнина около 7 см в съда и загрях котлона на 7 от 9 степени.
Пърженето е около минутка за всяка страна. Имайте предвид, че така се издуват, че някои шкембаци плуват като шамандурки над мазнината и не щат да се обърнат лесно наопаки. :)








Коментари

Популярни публикации