Кифлички с квас, кафе и плънка от домашна "нутела"




Ето и още една идея, как да оползотворим белтъците от следвеликденското козунакоправене. Едни различни кифлички, които направих буквално с остатъците от всичко. Записах си прилежно всичко, за да мога да споделя, ако резултатът е успешен.

Продукти за тестото
140 г белтъци
360 г кефир (може да замените с прясно мляко, но имайте предвид, че кефира допълнително ускорява ферментацията)
120 г кафе - сварено и охладено еспресо
210 г квас
140 г захар
5 г сол
1140 г брашно
140 г краве масло
15 г олио





Продукти за плънката

💛 смлени орехи
💛 какао
💛 ванилия
💛 канела
💛 кондензирано мляко

Когато става дума за плънката. Консистенцията на плънката е добре да е гъста каша, а не течна смес, защото рискувате да се излее в тавата после.
Аз използвах около 2 чаени чаши смлени орехи, които подсладих с кондензирано мляко, което не знаех нито защо съм купила, нито за какво да използвам. Като видях, колко убийствено сладко е това нещо, реших, че захар не ми трябва в плънката. Но съвсем спокойно можете да замените кондензираното мляко с прясно мляко или с белтък отново и да подсладите на вкус.



Приготвяне 

Всички продукти без мазнината се смесват и измесват до гладко тесто. 
Добавя се мазнината на части, докато поеме всичко. Вкусът на кафето не доминира в тестото, а по-скоро чудесно се съчетава с плънката.
Поставяте тестото в намазнена купа и правите 3-4 разтягания през 30-40 минути.
Оставяте тестото да почива или на стайна или в хладилник. Аз направих първата ферментация  на стайна за час и в хладилника за през нощта. Сутринта беше избухнало в хладилника и се притесних дали ще има сила да изкара още една ферментация, обаче успя.
Разделих тестото на две части.
Едната оставих на плота, а другата премесих на топка и върнах обратно в купата.
Върху намазнен плот с намазнена точилка разточих правоъгълник с дебелина на тестото около 1 см. Наредих плънката върху тестото и сгънах на две правоъгълника.
Така запечатаното тесто нарязах на ленти, като гледах да са равномерно големи. Целех се към 95-100 грама.
Всяка от лентите усуках и вързах на топче.
Получават се всякакви причудливи формички.
Втората част от тестото, направих по същия начин, но вие можете да смените плънката с каквото пожелаете.
Оставих на стайна да втаса и когато беше готово, което се случи при мен за около 4 часа. намазах с яйце, наръсих със захар и сложих в топла фурна за 30 минути. Пекох на 200 градуса, като в последните 10 минути намалих, за да не изгорят.
От това количество продукти излиза 2 кг тесто, така че можете спокойно да намалите всичко на две, ако ви е много.



 






Коментари

Популярни публикации