Запечени тиквички с домати на фурна



Обожавам тиквички, но не под всякаква форма. Например не обичам тиквички с ориз, както и не съм голям любител на супата от тиквички. Харесват ми обаче подлучени с млечен сос и копър, както и различните вариации на запечени тиквички. Този път ще ви гостя с един вариант на запечени тиквички с домати. 



 Тиквичката се нарязва на колелца и се реди в леко намазнена тавичка. 
 Поръсва се със сирене.
 Доматите се режат на колелца и се редят върху тиквичките, като тук е моментът да добавите пресен лук, а ако обичате чесън, не се лишавайте от него и му отделете местенце.  
В моята тавичка се намери местенце и за няколко маслинки, които предварително се простиха с костилките си, както и един печен патладжан.  

Патладжанът спокойно може да се пропусне, но ако имате готов, задължително го добавете.
 
Отново ред тиквички, поръсени обилно със сиренце и пресен лук, покрити с доматки и една прясна зелена сиврийка за разкош. Поливаме отново на тънка струка с малко олио или зехтинче и слагаме във фурничката да се пече. 
Аз лично предпочитам по вече запечени и хрупкави зеленчуците, отколкото меки и задушено-сварени. Тук оставам на вас да прецените и да изберете варианта на печене. 
Ако се спрете на първия вариант е достатъчно да печете открити на висок градус, а във втория можете да задушите под фолио или да намалите градусите.
 
Една забележка: в това ядене 
пропуснах умишлено солта, тъй като сиренето беше достатъчно солено, за да овкуси цялото ястие. 
Също така, ако тиквичките се осолят преди печенето, те пускат водица и вместо да се пекат, започват да се „варят”. 

Подправките, които отиват на това ядене са магданоз, копър и босилек.


  Добър апетит :)





Коментари

Популярни публикации