Зелена супа с киселец, тиквичка и стръкчета праз


Мислим дека от мръвката по-засищащо нЕма, ама понякога е хубаво човек и да попасе малко. Та ей тук из тези поляни освен цветя имаше и страхотен млад киселец. Не, че много желаещи имаше да го берат. Хората си имаха къде, къде по-свестни занимания. Но имаше и такива дето си понабраха малко трева.
С нея сътвориха следното блюдо, което не е за "мръвко"-ядци.

Едно букетче киселец
1 малко морковче
1 малка тиквичка
1 праз, зелената част
1 скилидка пресен чесън
копър и магданоз
1-2 с. л. олио
1 ч. л. сол

За застройката
1 жълтък,

1 с. л. кисело мляко
1 с. л. равна брашно

Имах под ръка нарязани и замразени листенца от праз, които реших да сложа вместо лук. Във врящата вода сложих замразения праз, добавих един морков. Малко олио, около 1-2 с.л., сол. След като водата завря със зеленчуците, оставих още 5 минути да поомекнат, добавих нарязана на кубчета тиквичка. След като завря водата, отново 5 минути, та дали имаше и толкова, после хоп и нарязаните свежи листа от киселец. Ако обичате чесън, сложете ситно накълцана скилидка или я минете през преса, непосредствено след слагането на листенцата. Ако не ви допада този елемент, го пропуснете. 
Оставих да покъкри така още малко и започнах да приготвям застройката. В малка тенджерка разбивам с вилица или телена бъркалка един жълтък, една супена лъжица кисело мляко, добавям и една супена лъжица брашно, след което слагам малко от горещата супа, предимно бульон, разбърквам добре, за да не стане на топчета и постепенно добавям от горещата течност още 2-3 черпака. Слагам течността на котлона и с леко бъркане, изчаквам докато заври. След като заври, изключвам котлона и оставям още 1-2 минути и започвам да добавям също на порции застройката към супата. Бавно с леко бъркане смесвам супата и застройката, чак тогава добавям зелените подправки, защото ги обичам наистина зелени, а не кафеви.


Сертификат за произход и качество на киселеца. Производител: хижа "Бонсови поляни".



 В хижата можете да пийнете планинска бира, сиреч достатъчно студена, за да утоли жаждата. А ако не сте любител на скара-бира-супа туризма може да си пийнете и прясно приготвен сок от бъз.
От скоро са се оборудвали с тролей, така че можете да вкарате адреналин, ако ви липсва такъв

Ето я и изгубената в треволяците макара, с която спускането е вече факт. Откривателят печели бонус спускане. Все пак 120 лева за макара са си сто-и-двайсе 


Краят на полета с тролейче се нарича мрежа за безметежно приземяване
Може пък и да се полюлеете... зависи какво ви се отдава

Стига да има желание човек и с деца може да се качи догоре. Пътеката от Бонсови поляни до билото е 30 минути. Лека е, както се види, като изключим тези дето ги носят на гръб, най-малкият е на 4 години, а най-големият на цели 7. Каките не се броят :)

А вместо да се пОтите, я хапнете, пък си полегнете



Освен с градски транспорт - автобус 260 например, може да се стигне и с кола...

Коментари

Популярни публикации